ЕК: 78% от хората в Европа трябва да имат работа до края на десетилетието

Председателкатана Европейската комисия Урсула фон дер Лайен оповести план за действие, според който Комисията си е поставила за цел 78 на сто от възрастното население на Европа да има работа до края на това десетилетие, както и най-малко 60 на сто да се обучава всяка година. В реч преди началото на срещата на върха на ЕС в Порто тя подчерта, че поне 50 млн. души, от които 5 млн. деца трябва да бъдат извадени от бедността.

При пристигането си председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подчерта, че вече е дошъл моментът на втората важна стъпка от пандемията - възстановяването. Тя припомни, че Общността разполага с механизма "Следващо поколение ЕС" в размер на 750 млрд. евро, но добави:

„Ние трябва да гарантираме, че социалният аспект е абсолютен приоритет. Затова на тази среща на върха ще обсъждаме как да направим възможни добрите работни места, да акцентираме върху обучението, повишаването на квалификацията и преквалификацията за дигиталния и зелен преход и как да дадем гаранция, че хората в нужда са защитени“.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че за втори път след срещата в Гьотеборг през есента на 2017-та година европейските лидери имат възможност да изпратят много силен сигнал, че повече от когато и да било социална Европа трябва да се превърне в реалност. /БГНЕС