Египет откри древни работилници за мумифициране и гробници в Саккара

Египет обяви, че е открил две древни работилници за балсамиране на хора и животни, както и две гробници и колекция от артефакти в некропола Саккара, разположен южно от столицата Кайро.


Разкопките са извършени от египетска експедиция, ръководена от генералния секретар на Върховния съвет по антиките Мостафа Вазири. Двете работилници за балсамиране датират от 30-та династия и от периода на Птолемеите, а двете гробници са от Старото и Новото царство, съобщи „Дейли Нюз Египет“.

Работилницата за хора има правоъгълна форма и е проектирана така, че да бъде разделена на няколко помещения, оборудвани с каменни легла, където починалите са полагани за мумифициране. Във всяка стая групата е открила колекция от глинени съдове, използвани при мумифицирането, както и колекция от инструменти за мумифициране и ритуални съдове. Работилницата за животни също е правоъгълна и е направена от кал с каменни подове. Състои се от група помещения, в които е имало колекция от глинени съдове и погребения за животни, както и бронзови инструменти, използвани в процеса на мумифициране. Ранните проучвания разкриват, че тази работилница е била използвана при мумифицирането на свещени животни.

Първата разкрита гробница принадлежи на висш служител от петата династия (2400 г. пр.н.е.) на име "Не Хесут Ба", който е бил ръководител на писарите и жрец на Хор и Маат. Втората гробница принадлежи на жрец на име "Мен Кхебер" от 18-та династия (1400 г. пр. Хр.). Гробницата от Старото царство се състои от мастаба с каменна фасада, изрисувана с имената на починалия и съпругата му, докато гробницата от Новото царство е изсечена в скалата с врата и надпис, украсени с имената на починалия и съпругата му.

През последните няколко години в обектите в Саккара са направени много открития, включително стотици цветни ковчези, съдържащи добре запазени мумии на висши държавници и жреци. /БГНЕС