Една стотна раздели Хютер и Куртони в Супер-Г-то в Квитфел

Австрийката Корнелия Хютер триумфира в днешния супергигантски слалом от Световната купа по ски-алпийски дисциплини за жени в норвежкия зимен център Квитфел. Тя спечели по изключително драматичен начин, изпреварвайки с едва една стотна Елена Куртони от Италия, която се нареди втора на почетната стълбичка. Трета остана швейцарката Лара Гут-Бехрами на +0.16 сек зад победителката.

Корнелия Хютер.

Американката Микаела Шифрин не успя да изравни рекорда на легендата Ингемар Стенмарк по брой победи за Световната купа (86), оставайки на четвърто място в крайното подреждане. Топ 10 допълниха още Федерика Бриньоне (Италия), Теса Уорли (Франция), австрийките Франциска Грич, Мирям Пухнер и Стефани Вениер, и Корин Сутер (Швейцария). Общо седем състезателки не успяха да финишират в днешния старт, сред които бе и италианката София Годжа. Ариане Редлер от Австрия пък не започна.

Въпреки второто си място, Куртони поведе в класирането за Малката световна купа в дисциплината с 310 точки. Битката до края на сезона, в който има още два старта в Супер-Г, ще бъде безмилостна, като втората Гут-Бехрами е с 302, а досегашната водачка Ранхилд Мовинкел от Норвегия е трета с 290 пункта. С победата днес Хютер събра 289 точки актив, а Бриньоне има 278.

В подреждането за Големия кристален глобус Шифрин е убедително начело с 1747 точки, със 761 пред Гут-Бехрами, осем състезания до края на кампанията. Американката съвсем скоро ще си подпечата и спечелването на Голямата световна купа за втори пореден и общи пети път в кариерата. За дамите предстоят още два старта в Квитфел - спускане и още едно Супер-Г, които ще се проведат съответно утре и в неделя. /БГНЕС