Единственият българин с два трансплантирни органа покори най-високия връх в Африка

Георги Пеев - единственият българин с два присадени органа - сърце и бъбрек, покори най-високия връх в Африка - Ухуру, който се намира в икапланината Килиманджаро. Върхът е висок 5895 м, съобщи самият той във Фейсбук.


Точно в 6.36 ч. тази сутрин Пеев издигна флага на националната кампания „Да! За живот", чиято цел е насърчаване на донорството.

Върхът Пеев достигна заедно със своите съмишленици и приятели Деси, Дидо и Иван. „Благодаря им за подкрепата в борбата за популяризиране на дарителството, за да има повече трансплантации у нас, написа той в социалната мрежа.

"Изкачването беше удивително приключение, за което специално благодаря и на Иван Масларов от Велинград. Има смисъл от донорството. Има смисъл от подкрепата към българските лекари", написа още написа още световният шампион по плуване от първенството за трансплантирани в Пърт, Австралия.

47-тодишният Георги Пеев изрази надежда, че постигатото от него ще мотивира поне още едно семейство да спаси живот, предоставяйки органите на свой близък в мозъчна смърт на нуждаещ се.

В профила си в социалната мрежа поздравления към Пеев, който два мандата бе общински съветник, отправи и кметът на Хасково Станислав Дечев, който написа: „Поздравления за Георги Пеев! Знамето на Хасково се вее на връх Ухуру с височина 5895 м – най-високата точка на Килиманджаро. /БГНЕС