Георги Георгиев от ГЕРБ оглави Столичния общински съвет

Избраха Георги Георгиев от ГЕРБ за председател на Столичния общински съвет. Той беше избран с 36 гласа на общинските съветници. Кандидатурата му не беше подкрепена от „Демократична България“, БСП и независимият съветник Борис Бонев, предаде репортер на БГНЕС.

Председателят на комисията по избора Ботьо Ботев обяви, че в тайния вот са участвали 44 съветници, като „за“ единствения кандидат за председател на СОС са гласували 36 съветници и 8 бюлетини са недействителни.

Георгиев бе единствена кандидатура за наследник на подалия във вторник председател Елен Герджиков. Той не съобщи мотиви за оставката си. Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че Герджиков е напуснал поста, защото не се е справял с отговорностите си.

Единствената кандидатура за председател на СОС раздели общинските съветници

В тайния вот участваха всички политически групи с изключение на „Демократична България“, които се обявиха против кандидатурата му. Против нея се обяви независимият общински съветник Борис Бонев, както и от БСП.

„Нашата група не подкрепя тази кандидатура поради простата причина, че нещата се случиха за 48 ч. Това не е нормално за избор на председател на общински съвет“, заяви пред БГНЕС Иван Мечков от БСП и добави, че негови колеги ще обжалват процедурата, тъй като тя не е направена правилно, като по този начин е бил нарушен правилникът.

„Относно личността на г-н Георгиев, ние работим около две години и нещо. Моите впечатления от него са свързани основно с изказвания в залата и днес казах, че той не е подходящ поради някои черти в характера му, които не са подходящи за един председател. Доста често той самият нарушава правилника, не е много сдържан, а тук трябва един умерен човек, който да балансира“, коментира той.

Независимият общински съветник Борис Бонев заяви, че няма как да подкрепи номинацията на Георги Георгиев.

„Смятам, че това е длъжност, която изисква определен тип качества, свързани с диалогичност, компетентност, професионализъм, които не смятам, че г-н Георгиев демонстрира в много краткото му време като общински съветник. Прави впечатление, че той е за първи мандат общински съветник, но веднага беше назначен в една от най-важните комисии, да не кажа най-важната – по финанси, през която минават всички пари на СО. Това е комисията, която предишния мандат се управляваше от небезизвестния Орлин Алексиев. Така че прозират едни зависимости“, каза той.

По думите му Георгиев коли и беси в групата на ГЕРБ-СДС и е убеден, че силата му не идва от професионалните му качества, а някъде отвън.

Бонев добави още, че мълчанието от страна на кмета Йорданка Фандъкова по случая е смущаващо и показва, че тя не управлява София, а й се спускат някакви неща от г-н Бойко Борисов.

ГЕРБ-СДС и ВМРО подкрепиха кандидатурата на Георги Георгиев и заявиха, че той има всички качества, за да заеме поста.

Карлос Контрера от ВМРО се възмути от неадекватното политическо поведение на ДБ, което според него е недопустимо.

„Подобни нападки към Георгиев са недопустими. Този начин на водене на политика ражда хаос и анархия. Това, което се избълва по адрес на г-н Георгиев е незаслужено“, каза Контрера и подчерта, че независимо от споровете и различните възгледи между съветниците не трябва да се преминават червените линии.

По думите му г-н Георгиев е изключително добре подготвен юрист и заяви, че не е вярно твърдението на негови колеги, които го обвиняват в недиалогичност. Според него оставката на Герджиков е в резултат на политическо решение.

„Всяка политическа партия, която номинира кандидат за власт, за обществена позиция, има право да преосмисли своето решение“, заяви той.

Контрера добави, че от новия председател очакват активно да се заеме с работа.

„Да бъдат решени някои от въпроси, които аз поставих още юли месец – да се възстанови диалогът между политическите групи, което е приоритетна председателя на СОС. Малко да се дисциплинира администрацията на Столичната община, която възприе поведение да неглижира общинските съветници“, сподели той очакванията си и добави, че също така ще е необходимо да се направят и промени в редица нормативни актове на общината, които са остарели и неработещи.

Прошко Прошков коментира, че кандидатът е един от най-запознатите с правилниците, законодателството и поднормативните законови актове на общината.

„Като компетентност не мисля, че има колега, който може да отрече качествата на Георгиев. Очакваме като група от него усилване на темпа на работа – все повече работа, все по-малко да се опитваме да предотвратим опитите на недобросъвестни колеги да саботират работата на съвета“, каза той. /БГНЕС