Еди Рама осъди „дискриминационната” реторика на Лондон

Премиерът на Албания Еди Рама осъди остро Лондон заради дискриминацонните коментари по отношение на албанците. Повод за това станаха коментари, в които британските власти набедиха неговите сънародници за нелегалната имиграция в Обединеното кралство.

Увеличаването на броя на мигрантите, пресичащи Ламанша с лодки, е проблем за британските власти. Според официалната статистика албанците представляват мнозинството от тези, които успяват да пристигнат във Великобритания през Ламанша.

В поредица от съобщения, публикувани в профила му в Twitter, Еди Рама каза, че британските власти активно "дискриминират" албанците.

„Нарочването на албанците (както някои позорно правиха, когато се бориха за Брекзит) като причина за проблемите с границите и престъпността във Великобритания е лесна реторика, която пренебрегва фактите“, смята албанският премиер.

„Албанците във Великобритания работят усърдно и плащат данъци. Великобритания трябва да се бори срещу престъпните групи от всички националности и да престане да дискриминира албанците, за да оправдае своите политически провали”, допълни той.

Британският министър на вътрешните работи Сюела Брейвърман доведе до първата криза в правителството на премиера Риши Сунак с нейните забележки по въпроса за миграцията. По време на дискусия в парламента тя използва израза "нашествие" на мигранти в Англия, като изтъкна конкретно албанските кандидати за убежище. Наскоро беше посочено, че тази година 12 хиляди албански мигранти са прекосили Ламанша, в сравнение със само 20 регистрирани през 2020 г.

Великобритания е изправена пред рекорден брой мигранти, преминаващи с малки лодки през Ламанша, като прогнозите са, че до края на годината на Острова ще пристигнат 50 000 мигранти. Смята се, че албански престъпни банди печелят от незаконно прехвърляне на мигранти на територията на Обединеното кралство. /БГНЕС

Тирана / Албания