Джордж Фридман: Отново Косово и Сърбия

Имаше сблъсъци между въоръжени протестиращи етнически сърби и косовската полиция. Причината е, че преди известно време Косово нареди на шофьорите да върнат издадените им от Сърбия регистрационни табели и да ги заменят с косовски. На 10 декември сърбите в Северно Косово започнаха да издигат барикади.

Жителите на Косово се изправиха срещу тях, а косовската полиция блокира граничните контролно-пропускателни пунктове. Последва задръстване и малка престрелка, при която беше използвана и шокова граната. Престрелката затихна, но заплахите се увеличиха.

Престрелката заради регистрационни номера може да изглежда прекалена, но това са Балканите. Това е сравнително малък район с многобройни националности, а политическите граници не съвпадат с етническите. През 90-те години на миналия век между тези етнически групи се води жестока гражданска война. Например сърбите са християни, а бошняците - мюсюлмани. Сърбите и бошняците живеят в непосредствена близост един до друг. Избухналата гражданска война включва концентрационни лагери, в които според някои оценки са загинали 100 000 босненци - число, което се отрича от сърбите.

Сраженията заплашваха да обхванат и Косово, южно от Сърбия. Косоварите са етнически албанци и мюсюлмани, живеещи в област, за която Сърбия претендира. Когато сръбските сили започнаха да навлизат в Косово, правителствата на САЩ и Европа, запознати с клането в Босна, се опасяваха, че в Косово ще се случи друга кървава баня. Самолетите на НАТО, предимно британски и американски, извършиха въздушни удари, за да принудят сърбите да напуснат. Бомбардировките обхванаха и Сърбия и включваха удари срещу столицата Белград. Тези удари доведоха до значителни жертви сред сръбските граждани.

Съединените щати искаха да постигнат прекратяване на огъня със сърбите. Президентът на Сърбия отказа, отчасти поради гнева си от бомбардировките над Белград и отчасти защото се страхуваше, че ще бъде обвинен в Хага, което в крайна сметка се случи. Без да успее да постигне капитулацията на Сърбия, въздушните удари продължават.

САЩ се обърнаха към руснаците, които имаха близки отношения със сърбите. Руснаците ги убедиха да приемат прекратяване на огъня. В замяна руснаците очакваха да бъдат третирани като равноправни окупатори на Сърбия и Косово, налагайки прекратяването на огъня във всички региони като равноправни на НАТО. Американците отричат да са се съгласявали на това с руснаците.

Според руснаците те не са имали друга причина да преговарят с НАТО освен тази. Руски войски пристигнаха на летището в Косово, за да служат като мироопазващи сили. Те бяха обградени от войски на НАТО и принудени да напуснат. Това събитие оказа голямо влияние върху възхода на Владимир Путин и недоверието му към Съединените щати. То го убеди, че САЩ искат да смажат Русия, и той се издигна до президентския пост с обещанието да не позволи в бъдеще Русия да бъде третирана с презрение.

Така че косоварите и сърбите се борят за регистрационни номера и за какво ли още не. Това, което изглежда тривиално за другите, тук не е тривиално. На Балканите паметта е дълга и безпощадна. Балканите влияят на всичко около тях. Първата световна война започва в Босна. Но за нашето време приключването на войната в Косово породи дълбоко руско недоверие към Съединените щати.

Сега се води война, в която участват Русия и Съединените щати. Засега тя не се развива добре за Русия. Когато се води война, е изключително важно да се принуди врагът да отклони вниманието си, особено когато се стигне до - в най-добрия случай за Русия - патова ситуация. Те търсят други начини да отвлекат вниманието на украинците, но американците са тези, които трябва да бъдат заблудени.

Сърбия е близо до Русия, както е била дълго време. Съединените щати имат дълбока история в региона. Друг конфликт между Сърбия и Косово сам по себе си не би променил хода на украинската война, но може на ниска цена да накара американците да загубят част от вниманието си, ако пренасочат сили за защита на Косово, което е един вид задължение, датиращо от 90-те години на миналия век. Във всеки случай Русия няма какво да губи, а Сърбия винаги е готова да се забърка с Косово.

Започнахме с малка престрелка между Сърбия и Косово по въпроси, които са твърде тривиални, за да им се вярва. Помислете, че причината за престрелката няма нищо общо с тривиални въпроси, а с опита да се пресъздаде войната в Косово. Ако руснаците искаха да отвлекат вниманието с ниска цена и риск, те имаха много чипове, които да използват в отношенията със Сърбия. Разбира се, сблъсъци е имало и преди това, но такива винаги има. Въпросът е не как започват, а до какво водят. Така че наблюдението на границата между Сърбия и Косово може да се окаже полезно. /БГНЕС

-----------

Джордж Фридман, анализ за „Геополитикал фючърс”.

Авторът е международно признат геополитически прогнозист и стратег по международните въпроси, основател и председател на „Геополитикал фючърс”.

Категории:

Тагове: