Джонсън: Ще предложа законопроект за помощ на Израел

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън заяви, че възнамерява тази седмица да внесе законопроект за военновременна помощ за Израел след нападението на Иран през уикенда, но не уточни дали и финансирането на Украйна ще бъде част от пакета.


Американската помощ за двете страни се бави на фона на политическите спорове в Конгреса, като Джонсън - съюзник на предполагаемия кандидат за президент на републиканците Доналд Тръмп - блокира поисканата от президента Джо Байдън по-ранна помощ от 95 млрд. долара за Израел, Украйна и Тайван, която беше приета от Сената.

"Републиканците от Камарата на представителите и Републиканската партия разбират необходимостта да застанат зад Израел. Ще опитаме отново тази седмица и подробностите на този пакет се съставят в момента", заяви Джонсън в предаването на Fox "Sunday Morning Futures".

"Разглеждаме възможностите по всички тези допълнителни въпроси".

Джонсън се движи по острието на бръснача по отношение на помощта за Украйна, тъй като Тръмп и крайно десните законодатели в Камарата на представителите са скептично настроени към наливането на милиарди долари в борбата на Киев срещу нахлуващите сили на Русия.

Говорителят се срещна с Тръмп във Флорида. На 14 април той заяви пред Фокс, че обмисля да структурира помощта за Украйна като заем, както предложи Тръмп и за което Джонсън каза, че "мисля, че има голям консенсус".

Междувременно Байдън участва в разговор с лидерите на Конгреса, включително с Джонсън, за да обсъди "спешната необходимост" Камарата на представителите да одобри двупартийния пакет за помощ, приет от Сената.

"По време на разговора президентът обсъди спешната необходимост Камарата на представителите да приеме допълнителния пакет за националната сигурност възможно най-скоро", се казва в изявление на Белия дом.

Няколко консерватори от Камарата на представителите заявиха, че искат за всеки пакет за помощ в областта на сигурността да бъдат добавени по-строги миграционни политики на САЩ.

"Аз например съм готов да помогна на Украйна, но искам да видя как ще се справим с южната граница", заяви сенатор Марко Рубио пред Си Ен Ен, като добави: "Това е много важно: "Ако Сенатът изпрати на Камарата самостоятелен законопроект за помощ на Израел в понеделник, Камарата ще го приеме"./БГНЕС