Джон Кери: Метанът е "най-разрушителният газ"

На световната среща срещу климатичните промени в Дубай 20 държави, сред които и България, приеха призив за утрояване на световния капацитет за ядрена енергетика като част от усилията за постигане на нулеви нетни емисии до 2050 година, предаде АФП.


„Искаме да превърнем енергийния преход в глобален успех. Това трябва да стане сега. Всички ние трябва да демонстрираме една и съща решимост да премахнем изкопаемите горива, като започнем с въглищата“, подчерта германският канцлер Олаф Шолц.

Но дискусиите за увеличаване на възобновяемите енергийни източници са тясно свързани с много по-трудни преговори дали окончателното споразумение на форума ще задължи страните да намалят или постепенно да премахнат всички изкопаеми горива.

САЩ и Китай, двата най-големи източника на парникови газове в света, както и ОАЕ ще бъдат домакини по-късно в събота на среща на върха относно емисиите на метан.

Метанът, който не е CO2 газ, е втората най-значима причина за изменението на климата, на него се дължат около 16 процента от ефекта на затопляне. Китай се съгласи за първи път да включи всички парникови газове в следващия си национален ангажимент за климата за 2035 г.

Но Пекин не успя да се присъедини към подкрепяното от САЩ Глобално обещание за метан, което е подписано от над 150 държави и се стреми да намали до 2039 г. глобалните емисии на метан с поне 30 процента от нивата от 2020 г. Метанът "е най-разрушителният газ", каза Кери. /БГНЕС