Джокович спечели Ролан Гарос за трети път след успех над Рууд

Новак Джокович спечели рекордна 23-та титла от Големия шлем, след като победи норвежеца Каспер Рууд със 7-6(1), 6-3, 7-5 във финала на Ролан Гарос. С успеха си в Париж Джокович ще се завърне на върха в световната ранглиста.


Двубоят на корт "Филип Шатрие" започна ударно за Рууд, който проби на старта и дръпна с 3-0, но Джокович постепенно влезе в мача и изравни при 4-4. В края на сета сърбинът вдигна оборотите и се наложи в тайбрека със 7-1, за да поведе резултата. Джокера продължи да доминира в началото на втората част и поведе с 3-0 след серия от 17 спечелени точки от 18 възможни в края на първата и старта на втората част. Рууд стабилизира играта си, но не успя да навакса изоставането и загуби сета с 3-6. Третата част бе много оспорвана, но в нейния край Джокович отново влезе в страхотна серия от 11 поредни точки, за да пробие и да затвори мача след 3 часа и 13 минути игра.

По този начин Джокович спечели титлата от Ролан Гарос за трети път и изпревари големия си съперник Рафаел Надал за най-много трофеи от Големия шлем - 23. Роджър Федерер има 20. Сърбинът е и първият тенисист, който печели всеки турнир от Големия шлем поне по три пъти. От понеделник Джокера, който е в серия от 21 поредни победи в Шлема, ще измести Карлос Алкарас от първото място в световната ранглиста. Джокович е спечелил шест от последните седем турнира от Големия шлем, в които е участвал.

Надмощието на Джокович срещу Рууд бе най-вече във вкарания първи сервис - 73 процента, като сърбинът спечели 80 процента от тези точки. Като цяло шампионът взе 40 процента от точките на сервис на съперника си, докато норвежецът спечели само 25 процента от разиграванията в подаването на опонента си. Джокович завърши срещата с 52 печеливши удара срещу 32 непредизвикани грешки, докато балансът на Рууд бе 31/31.

От своя страна 24-годишният Каспер Рууд загуби финала на Ролан Гарос за втора поредна година, като той вече има три загубени финала в последните пет турнира от Големия шлем. /БГНЕС