Джокович се справи с Шаповалов за нов финал на Уимбълдън

Световният номер 1 Новак Джокович се доближи на един успех от шестата си титла от Уимбълдън, след като победи канадеца Денис Шаповалов със 7-6(3), 7-5, 7-5 във втория полуфинал от мъжката схема на турнира. На Централния корт в Ол Ингланд Клъб дебютантът на тази фаза Шаповалов се представи на високо ниво, но Джокович демонстрира огромната си класа и опит, за да стигне до чист успех.

В неделя Джокович може да стигне до 20-та титла в Големия шлем

22-годишният Шаповалов започна отлично двубоя и проби в началото на първия сет за преднина от 3-1, която поддържаше до 5-4, но когато сервираше за сета се пропука и изгуби предимството си, след което се стигна до тайбрек, в който Джокович доминираше и се наложи със 7-3. Във втората част двамата тенисисти вървяха на сервис до 5-5, когато сърбинът натисна газта и взе подаването на съперника си, след което нямаше проблем да затвори сета на собствен сервис. В третия сет сценарият се повтори и Джокович проби в самия край, за да затвори мача след два часа и 44 минути игра.

Носителят на 19 титли от Големия шлем завърши двубоя с 32 печеливши удара срещу 15 непредизвикани грешки, докато Шаповалов реализира 40 уинъра и допусна 36 грешки. Джокович се справи отлично и при излизанията на мрежата, като спечели 28 точки от 33 атаки напред.

По този начин Джокович записа 20-та си поредна победа в турнирите от Големия шлем и също толкова на Уимбълдън. В неделя той ще изиграе 30-ия си финал в Шлема, както и седмия в Лондон. Негов съперник в мача за титлата ще бъде италианецът Матео Беретини, който по-рано днес победи Хуберт Хуркач от Полша в три сета, за да се класира за първия си финал в Шлема. /БГНЕС