Джокович с чиста победа над Фучович в четвъртфиналите на Уимбълдън

Световният номер 1 Новак Джокович се класира с лекота за полуфиналите на Уимбълдън, след като победи унгареца Мартон Фучович с 6-3, 6-4, 6-4 в първия четвъртфинален сблъсък от мъжката схема на турнира.

Джокович отново е на полуфинал на Уимбълдън

За 29-годишния Фучович това бе дебютно участие на тази фаза в турнирите от Големия шлем и той не успя да се противопостави на шампиона от последните две издания. Сърбинът не показа най-доброто от себе си, но реализира четири пробива и записа чист успех след два часа и 17 минути игра. Джокович записа 23 печеливши удара срещу 30 непредизвикани грешки и много добра успеваемост при излизанията на мрежата - 22/28.

По този начин Джокера постигна 19-та поредна победа в турнирите от Големия шлем, като той има също толкова поредни победи и на Уимбълдън след титлите си в последните две издания. За място на финала в Ол Ингланд Клъб Джокович ще спори с 10-ия поставен в схемата Денис Шаповалов, който победи Карен Хачанов от Русия с 6-4, 3-6, 5-7, 6-1, 6-4 в другия четвъртфинал от горната половина на схемата.

И за двамата тенисисти това бе едва второ участие на четвъртфинал в Шлема, като те направиха равностоен двубой, но в крайна сметка 10-ят поставен Шаповалов се наложи в пет сета. В първата част 22-годишният канадец реализира единствената си възможност за пробив, за да поведе в резултата, но във втория сет Хачанов доминираше и постигна два пробив, за да изравни. Третият сет бе много оспорван, но в самия му край руснакът успя да стигне до пробив, за да се доближи на един сет от победата. Шаповалов се мобилизира и тотално доминираше в четвъртата част, в което даде само един гейм на съперника си, а в решаващия пети сет канадецът отново бе по-активен и отново успя да реализира единствения пробив, за да стигне до крайния успех след три часа и 25 минути игра.

Статистиката подчерта предимството на Шаповалов, който завърши с 59 уинъра срещу 48 непредизвикани грешки, докато балансът на Хачанов бе негативен - 31/50. Канадецът, който до този момент не бе преодолявал втория кръг на Уимбълдън, записа и добра успеваемост при атаките си на мрежата - 29 спечелени точки от 40 опита.

Полуфиналите при мъжете ще се играят в петък. /БГНЕС