Джокович: Никога няма да забравя депортирането ми от Австралия

Новак Джокович призна, че депортирането му от Австралия е било преживяване, което няма да забрави никога, но е време да продължи напред, след като се наслади на топло посрещане в Аделаида. Сръбската звезда, който ще се бори за 22-а титла от Големия шлем, с което да изравни Рафаел Надал, на Аустрелиън Оупън идния месец, се завърна в страната във вторник, почти година след като бе депортиран заради липсата на ваксина срещу коронавирус.

Той получи забрана да влиза в Австралия за срок от три години, но страната свали изискването си към чуждестранни посетители да показват документ за ваксинация, и новото правителство в Канбера потвърди миналия месец, че визата на сърбина е отново активна. „Това е едно от онези неща, което остава с теб, предполагам, до края на живота ти. Както вече казах, това е нещо, което не ми се беше случвало преди и да се надяваме, че никога повече няма да ми се случи. Но е ценен житейски опит за мен и ще остане с мен, но трябва да продължа напред. Да се върна обратно в Австралия говори за това как се чувствам за тази страна, как се чувствам относно това да играя тук“, бяха първите му коментари след пристигането за турнира Аделаида Интернешънъл.

Новак Джокович.

Шефът на Тенис Австралия Крейг Тайли заяви тази седмица, че се надява местните фенове да посрещнат топло Джокович при завръщането му в страната и деветкратният шампион на Аустрелиън Оупън сподели, че досега не е срещал враждебно отношение към себе си. „Тук съм от само два дни, но от хората в хотела през летището до хората на турнира и на корта, всички се държат много приятно и мило с мен. Винаги съм се чувствал страхотно в Австралия, винаги съм играл най-добрия си тенис, получавал съм много подкрепа, така че се надявам на още едно страхотно лято“.

35-годишният тенисист не успя да участва в два от четирите турнира от Шлема тази година, като ваксинационният му статут го лиши от възможността да атакува титлата и на Ю Ес Оупън. Въпреки това, той финишира силно сезона, печелейки титлите в Астана, Тел Авив и Финалите на АТП в Торино, като игра за титлата и на Мастърса в Париж. В добавка, Ноле грабна трофеите в Рим и на Уимбълдън, като завърши с баланс 42-7 за годината. „Винаги имам вяра в себе си и съм уверен, че мога да спечеля всеки турнир, в който играя, и смятам, че предвид кариерата си до тук, заслужавам да имам подобна психическа настройка. Очевидно, нещата са различни сега. Има много млади момчета в Тура, смяна на поколенията, но Надал и аз продължаваме силно от по-възрастните играчи“.

Независимо че е на 35 години, Джокера добави, че все още вярва, че може да спечели още титли от Шлема и че може да се справи с по-младото поколение още известно време. „Знам какво трябва да правя, за да се боря с тях, в опит да бъда един от претендентите за титлата тук и в Мелбърн. Хубавите спомени и добрата история, които имам на австралийска земя ми дават много положителни емоции и вяра, че мога да го направя отново и да стигна далеч“, завърши сърбинът. /БГНЕС