Джокович напусна Австралия и се прости с мечтата за 21-а титла от Шлема

Новак Джокович излетя от Австралия, след като бе депортиран от страната по-рано през деня. Световният номер 1 при мъжете бе депортиран, след като загуби делото за повторното анулиране на визата му и по този начин се прости с мечтата за десета титла от първия за годината турнир от Големия шлем Аустрелиън Оупън и рекордна 21-а от Големия шлем.

Джокович е деветкратен шампион в Мелбърн.

С няколко думи главният съдия на Федералния съд на страната Джеймс Олсоп обяви единодушното решение да не бъде приета молбата на световния номер 1 да остане в Австралия и да защитава титлата си в Мелбърн. „Разпорежданията на съда са молбата да бъде отхвърлена“, каза той ден по-малко от ден преди началото на мачовете от основната схема на Аустрелиън Оупън. Трима съдии от Федералния съд бяха слушали около 12 часа съдебната битка за евентуалното оставане на Джокера в страната. Имиграционният министър Алекс Хоук заяви, че позицията на Джокович може да доведе до анти-ваксърски протести и да отклони някои хора от ваксинация. Адвокатите на сърбина оспориха усилията на Австралия да го депортира като „ирационални и безпочвени“.

Джокович прекара по-голямата част от миналата седмица задържан в имиграционен хотел, след като визата му бе анулирана при пристигането в Мелбърн. До това се стигна заради непокриване на изискванията за медицинско изключение за участие на Аустрелиън Оупън. След спечелване на делото, той тренира няколко дни, преди визата му отново да бъде отказана, този път след решение на Хоук. Джокович е изправен пред тригодишна забрана да влиза в страната, освен при определени обстоятелства. Ситуацията със световния номер 1 предизвика широк отзвук и сред колегите му, като някои от тях не възприеха положително отношението му и факта, че не е ваксиниран – сред тях бяха 20-кратният шампион в Шлема Рафаел Надал и първата ракета на Гърция Стефанос Циципас.

Привърженици на световния номер 1.

Самият Джокович призна, че е „много разочарован“ от решението на Федералния съд на Австралия да бъде депортиран от страната, но ще се съобрази с него. „Уважавам решението на съда и ще сътруднича на релевантните власти във връзка с напускането ми от страната“, сподели 34-годишният тенисист във вечерта преди началото на Аустрелиън Оупън. "Преди да правя коментари ще отделя малко повече време за да си почина и да се възстановя. Аз съм изключително разочарован от съдебното решение, което отхвърли молбата ми да бъде преразгледано решението на министъра за анулиране на визата ми. Това означава, че не мога да остана в Австралия и да участвам на турнира AO", каза още той.

Джокович подчерта, че уважава решението на съда и обеща да сътрудничи на органите при напускането на страната. "За мен е доста неприятно, че през последните седмици основният фокус беше върху мен. Надявам се, че сега ще може всички да се фокусираме върху играта и турнира. Пожелавам на всички участници, официалните лица от турнира, персонала, доброволците и феновете, всичко най-добро на този турнир", каза Джокович и благодари на семейството, приятелите и феновете, както и на своите сънародници за постоянната подкрепа, която е получавал. Семейството му също изрази разочарование от решението на Федералния съд. „Много сме разочаровани от решението на Федералния съд и факта, че Новак трябва да напусне Австралия. Това са трудни времена, специално за Новак, но това, което трябва да направим ние, като негово семейство, е да му дадем подкрепа повече от всякога“, се казва в тяхното съобщение.

Салваторе Карузо заменя Джокович в основната схема в АО.

Президентът на Сърбия Александър Вучич пък разкритикува австралийските власти тази сутрин, часове след като Федералният съд реши да депортира Новак Джокович малко преди началото на Аустрелиън Оупън заради ваксинационния му статут. „Те смятат, че са унижили Джокович с това лошо отношение към него в продължение на десет дни, но унижихса само себе си. Джокович може да се завърне в страната си с високо вдигната глава“, каза той пред местните медии. /БГНЕС