Джокович и Циципас в спор за титлата в Австралия и върха в ранглистата

Новак Джокович и Стефанос Циципас ще се изправят един срещу друг във финала на Аустрелиън Оупън в неделя от 10:30 часа българско време. Двамата тенисисти ще си оспорват не само трофея от Мелбърн, но и първото място в световната ранглиста, което от понеделник ще бъде заето от победителя.

Джокович и Циципас в мач от Финалите на АТП в Торино

За Джокович това ще бъде досети финал в Австралия, като той е спечелил предишните си девет участия в мача за титлата. Сърбинът се е прицелил в рекорда на Рафаел Надал от 22 титли от Големия шлем, който може да изравни с успех в неделя. От своя страна Циципас все още преследва първата си титла от Шлема, като това ще бъде втори финал за него. В първия - на Ролан Гарос преди две години - той водеше с два сета на Джокович, но в крайна сметка загуби.

35-годишният Джокович имаше определени колебания в началото на турнира, тъй като бе притесняван от травма в сухожилие на лявото бедро. Той започна с чиста победа над Роберто Карбайес Баена, след което загуби един сет срещу французина Енцо Куако, преди да надвие в тежка трисетова битка Григор Димитров. След това Джокера включи на пета предавка и отнесе Алекс де Минор и Андрей Рубльов, преди да се справи в три сета с изненадващия полуфиналист Томи Пол. Джокович е в серия от 27 поредни победи на Аустрелиън Оупън, а освен това той е спечелил 36 от последните си 37 мача в Тура, ако не се брои отборната надпревара Лейвър Къп.

24-годишният Циципас също бе много солиден през последните две седмици, като започна с чисти победи над Куентен Хали, Ринки Хиджиката и Талон Грикспор, преди da спечели петсетова битка с италианеца Яник Синер. Гръцкият тенисист се справи с Иржи Лехечка в три сета на четвъртфиналите, а на полуфиналите надви в четири сета намиращия се в отлична форма Карен Хачанов. По този начин Циципас вече има един финал и три полуфинала в Австралия, като той има баланс от 21 победи и 5 загуби в първия за годината турнир от Големия шлем.

Джокович има десет победи и само две загуби в мачовете си с Циципас, като е в серия от девет поредни успеха срещу този съперник. Двамата са играли два мача в Големия шлем - на Ролан Гарос, спечелени от сърбина. Статистиката на твърди кортове е малко по-балансирана: 5-2 в полза на Джокера. И двамата се намират в страхотна форма от началото на година, като Джокович е спечели всичките си 11 мача, докато Циципас няма загуба в десет двубоя.

Битка ще има и по трибуните

"Няма как да съм по-готов за този момент. За мен е чест да бъда във финала, това означава много", сподели Циципас, който е най-младият финалист в Мелбърн от Джокович през 2011-та година. "Ще използвам тази възможност", допълни той.

"Много съм щастлив, че отново съм във финал от Големия шлем. Точно на това се надявах, когато дойдох в Австралия. Имам опит в такива ситуации и това помага. Също така и фактът, че не съм губил финал на Аустрелиън Оупън определено ми дава увереност за неделя", коментира Джокович.

Очаква се да бъде интересно и на трибуните, заради голямата гръцка и сръбска диаспора в Австралия. През последните две седмици двете агитки се съревноваваха задочно, а сега ще могат да го сторят на "Род Лейвър Арина" в най-важния мач. "Сръбското и гръцкото общество тук са големи, но исторически нашите два народа се разбират много добре. Не мисля, че ще има някакъв конфликт между феновете", каза Джокович. /БГНЕС