Джо Байдън забрави името на австралийския премиер

Австралийците се смутиха в четвъртък, когато президентът на САЩ Джо Байдън благодари на техния премиер за присъединяването към голям нов отбранителен съюз - но изглежда забрави името му.

Вместо да бъде споменат по име за ролята си в споразумението между САЩ и Великобритания-Австралия, премиерът Скот Морисън стана „този колега там долу“ (Down Under е фраза, описваща Австралия или Нова Зеландия – бел. ред.)“.

Въпреки че австралийският премиер Скот Морисън беше на монитора до него, американският президент ДжоБайдън забрави името му.

При телевизионно съобщение за събитието на Белия дом Байдън беше ограден от големи видео дисплеи, на които присъстваха британският премиер Борис Джонсън и австралийският Морисън, които участваха дистанционно.

"Благодаря, Борис и ... и искам да благодаря на този колега там долу. Благодаря ви много, приятел. Оценявам го, г-н министър-председател", каза Байдън, когато огласи споразумение, по силата на което Австралия ще се сдобие с ядрени подводници.

Байдън сякаш осъзна грешката си, след което правилно идентифицира австралийския лидер, който по-рано отговори на очевидния пропуск с усмивка и вдигнат нагоре палец.

Но за някои беше твърде късно.

"Благодаря приятел“: Байдън изглежда забрави името на Морисън", беше заглавие в Cairns Post.

Отбранителната сделка „може да не е белязана от блестящия старт, на който Морисън се надяваше, разбира се, когато президентът на САЩ Джо Байдън изглежда забрави името му в решаващия момент“, се казва в анализ на в. „Сидни Морнинг Хералд“. /БГНЕС