Джейми Оливър: телевизионна звезда и човек с мисия

Със своите често прости, но изобретателни ястия, британският готвач Джейми Оливър революционизира домашната кухня на своите сънародници, но не можа да спаси веригата си от ресторанти.

Прословутата верига ресторанти на Джейми Оливър се срина, в риск са 1000 работни места

Ресторантската верига на Оливър, състояща се от 25 заведения в цяла Великобритания, се срина във вторник и закри 1000 работни места, оставяйки прословутия готвач "опустошен".

Свежият вид на Оливър, рошавата му коса, карането на скутери и чувството му за хумор му спечелиха много фенове по целия свят, които гледаха телевизионните му предавания и купуваха книгите му с милионни тиражи.

43-годишният мултимилионер беше готвач до мозъка на костите си.

Той израства в село „Clavering“ в Есекс, Източна Англия, където родителите му имат гастро-бар и той прави там първите си опити да готви.

Оливър има трудности в училище поради дислексия. За първи път прочита книга от начало до край на 38-годишна възраст. Отива да учи готварство в „Westminster Kingsway College“ в Лондон на 16 години.

"Мисля, че имах какво да докажа", казва Оливър пред вестник "Дейли Телеграф".

„Справях се толкова зле в училище, че трябваше да се докажа с работа. Въпреки че някои хора мислят, че съм дете от средната класа от частно училище, не съм. Баща ми нямаше нищо и аз работех в семейния бизнес, така че не може да бъде по-противоположно."

Първата му работа, на 19-годишна възраст, е като сладкар в ресторанта „Neal Street“ на шеф Антонио Карлучио в Лондон.

Той изучава италианската кухня и създава близки отношения с ментора си Дженаро Конталдо.

"Съсипан съм, че много от обичаните ни ресторанти от Великобритания си отидоха заради администрацията.", пише Оливър в Туитър.

Оливър се премества, за да стане помощник готвач в „The River Cafe“, където неговата поява в телевизионна програма на Би Би Си през 1997 г. се обръща нещата. Той бързо стартира собствено телевизионно шоу.

Две години по-късно "The Naked Chef" разтърсва малкия екран и се ражда звезда.

Вместо да се затъва в технически термини и причудливи прибори, Оливър, облечен в джинси и тениска и излъчващ естествен ентусиазъм, непрекъснато описва храната пред себе си като „велика“ или „фантастична“.

Обаче не всичко върви гладко.

"Никога не съм доволен от нещата, така че стремежът към съвършенство може да бъде доста уморителен. Освен това съм склонен да се товаря с допълнително работа“, споделя Джейми Оливър пред вестник "Гардиън".

Насърчавайки здравословната и балансирана диета, с пресни и добре произведени продукти, той започна война с нездравословната храна през 2005 г., като критикуваше бургерите, пържените картофки и липсата на плодове в училищните столове в телевизионния сериал „Училищните вечери на Джейми“.

"Ние убиваме децата си с нездравословна храна“, каза бащата на пет деца, който се жени за младежката си любов Джулиет Нортън през 2000 година.

Той се бори за по-високи мита за сладките безалкохолни напитки - нещо, което британското правителство въведе през 2018 г., както и за това рекламите на нездравословни храни да не се излъчват по телевизията преди 21:00 часа.

Но при цялата му популярност Оливър не беше щаден от критики.

Той редовно биваше критикуван, че атакува преработените храни, които са достъпни за най-бедните в обществото и заради връзките си с големи вериги супермаркети, като „Sainsbury“ от 2000 до 2001 г. и „Tesco“ от 2018 г.

Оливър продължава да печели добре от книги и продукти, носещи неговото име. /БГНЕС