„Джерузалем пост“: Каракачанов говори с езика на нацистката пропаганда

Организацията на българските евреи „Шалом“ разкритикува вицепремиера Красимир Каракачанов заради неговото изказване, че подкрепени от Джордж Сорос неправителствени организации „искат да вземат властта, за да узаконят гей браковете“, пише „Джерузалем пост“.

Каракачанов, лидер на крайна националистическа партия, която е по-малкият партньор в управляващата коалиция, е обвинен в антисемитизъм и разпространение на конспиративни теории, характерни за представителите на крайната десница, се казва в позицията.

Тези конспиративни теории, които се стремят да свържат оцелелия от Холокоста унгарски филантроп от еврейски произход Джордж Сорос с редица събития и политически движения по света, придобиват все по-широко разпространение през последните месеци. Това се засили особено на фона на продължаващата пандемия от коронавирус, за чието разпространение крайно десните обвиняват Сорос.

Много от тези теории не засягат еврейския произход на Сорос. Но повечето ги смятат за антисемитски, като „Шалом“ ги определя като напомнящи за нацистката пропаганда и популяризиращи мита за еврейската намеса в световните социални и икономически процеси.

„Замесването на името на Джордж Сорос, унгарски евреин, оцелял от Холокоста и един от най-големите съвременни филантропи, в различни конспиративни теории, е не само неуместно, но и напомня за времената, когато нацистката пропагандна машина е давала евреите за “пример” за постигане на користните си политически цели“, се подчертава в изявлението, цитирано от „Джерузалем пост“.

Позицията срещу тези коментари на Каракачанов идва на 32 ден от антиправителствените протести в България, които искат оставката на кабинета.

„Преминаваме през много труден, екзистенциален период от нашата българска история и не трябва да позволяваме на езика на омразата да взима връх в българското общество“, категорични са от „Шалом“.

По време на посещението си във Варна тази неделя вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов коментира по следния начин протестите в страната: „Подобни неща не могат да се търпят вече. Не може, в името на това няколко соросоидни НПО-та и партийки, които са извън парламента, да се докопат до властта, ти да разсипеш държавата. И в името на какво? Да ми доведеш гей браковете и да ми създаваш джендър република. Съжалявам, не съм съгласен“. /БГНЕС