Джеки Чан навърши 70 години

Преди дни неостаряващият Джеки Чан навърши 70 години. В средата на март той попадна в новините благодарение на злополучна снимка от срещата му с фенове. Потребителите на социалните мрежи по цял свят не на шега се разтревожиха, започнаха да се оплакват от безпощадното време и да пожелават на големия хонконгски актьор здраве.

Тук волю-неволю трябваше да се припомни, че неостаряващият Джеки е вече на 69 години, а времето по свой начин влияе на всеки - никой не е застрахован от старостта. Особено Чан, който цял живот досега е живял буквално без застраховка: заради навика му да изпълнява всички каскади във филмите си, животът му отдавна отказват да застраховат дори най-рисковите компании.

Той дори открива начин да превърне последствията от рискованото снимане в атракция: класическите филми на Чан като "Доспехите на Бога" зрителите обикновено гледат до последните кадри, защото те показват отрязъци от неуспешни - и много травмиращи - снимки.

Заради главоломната му актьорска кариера и многобройните контузии донякъде се губи фактът, че Джеки Чан е не просто актьор, а ренесансов човек. Зрителите по цял свят знаят, че той режисира и продуцира филмите си, но не всички са наясно, че самият Джеки пише и изпълнява песните в тях.

Джеки споделя, че е изучавал творчеството на Чарли Чаплин и Бъстър Кийтън, които са станали не само негови идоли, но и учители в професията. Тесните рамки на филма за бойни изкуства са разширени чрез уникално чувство за хумор и включването на елементи на шарж в арсенала на жанра. За това как точно Джеки е използвал наследството на Бъстър Кийтън, днес има големи независими проучвания./БГНЕС