Джефри Пайът: САЩ и Европа имат едни и същи приоритети

САЩ и Европа имат едни и същи приоритети - да диверсифицираме енергийните доставки, за да не може един доставчик да използва енергийните си ресурси като оръжие, искаме устойчиви енергийни доставки, искаме да намалим въглеродните емисии и искаме да насърчим прозрачни процедури на енергийния пазар. Европа и САЩ имат едни и същи цели.

Това заяви Джефри Пайът, помощник-държавен секретар на САЩ по енергийните въпроси, предаде репортер на БГНЕС.

Пайът посочи, че САЩ се е превърнал и ще продължи да бъде най-големият износител на LNG. “Изнесли сме 2 пъти повече LNG газ за Европа през 2022г. спрямо 2021г. и като американец съм много горд от това”, отбеляза той.

Помощник-държавният секретар на САЩ по енергийните въпроси подчерта, че едно от последствията на войната на Русия в Украйна е увеличаването на глобалната ангажираност за енергиен преход.

“В дългосрочен план всички трябва да ускорим енергийния си преход. България вече купува газ от Азербайджан и има планове да договори LNG от Гърция и това е добър пример за останалите държави в Европа”, каза той и добави, че енергийният преход ще бъде по-труден за някой държави спрямо за други, но уточни че този преход отваря нови перспективи и работни места. /БГНЕС