Две бебета са починали от коклюш, 205 са случаите от началото на годината

Министерство на здравеопазването потвърждава, че са регистрани два смъртни случая на деца с потвърден коклюш, предаде репортер на БГНЕС.


Става дума за две едномесечни бебета от Кюстендил, заразили се с коклюш и не успели да преборят болестта. Децата не са получавали ваксина срещу коклюш, тъй като са били под 2 месеца.

"Децата са лекувани правилно, потърсена е медицинска помощ по-късно. Имало е при едното дете два пъти отказ за хоспитализация", съобщи днес главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев

Служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева заяви, че се наблюдава ръст на заболеваемостта в страната от началото на годината. Регистрирани са 205 случая от началото на годината.

"Предприели сме мерки по изпращане на писма към районните здравни инспекции и Българския лекарски съюз с искане общопрактищуващите лекари да направят проверка на извършените имунизации и реимунизации", каза Кондева.

Доц. Кунчев заяви, че това, което се случва, не е изненада, защото от началото на 2023 г. в Европа има покачването на заболеваемостта от коклюш. Той посочи, че в Чехия отчитат най-големия ръст на коклюш от 60-те години на миналия век, като до момента са регистрани над 6 хил. случая. В Испания случаите на 8200 случаи само за тази година, в Нидерландия – 3600 случая, от тях 3 са кърмачета. Гърция засега отчита 82 случая.

Доц. Кунчев обясни, че най-засегната е възрастта от 10 до 19 г., но има и доста деца до 1-годишна възраст.

В България за първите три месеца на 2024 г. са регистрани 114 случая, като 89% от тях са на възраст до 19 г., или 102 случая.

"Най-висок е относителният дял във възрастта 10 – 14 г.", добави Кунчев.

Към момента между 50 и 60% се движи процентът на ваксинираните напълно или частично, които са заболели.

Коклюшът, когато се хване навреме, не е опасен.

"Наличието на тези два смъртни случая за мен донякъде е съвпадение, тъй като става въпрос за деца, потърсили медицинска помощ доста късно, вече и при наличието на тежки пневмонии, на дихателна недостатъчност, при които и лечението е било по-неефективно", обясни главнаят държавен инспектор.

Ваксини се поставят на деца на 2, 3 и 4 месеца. След това на 5, 6 и 12-годишна възраст. /БГНЕС

Тагове: