Двата часа, спасили живота на Навални

Навални започва да се чувства зле на борда на полета, който го отвежда от Сибир до Москва, принуждавайки самолета да извърши аварийно кацане в Омск и след два дни да бъде прехвърлен със самолет за Германия.

Руската служба на Би Би Си реконструира историята за това как стюардеси и лекари са се борили за спасяването на живота му в небето на Сибир.

Това е драматичният двучасов график на това опасно пътуване.

В утрото на 20 август Алексей Навални предприема полет на авиокомпания S7 от Томск до Москва.

Според неговия прессекретар Кира Ярмиш сутринта той не яде и не пие нищо, освен чаша чай, закупена на летище Томск, Богашево.

Друг пътник в полета, Иля Агеев, вижда Навални да пие чай час преди излитане.

Критикът на Кремъл се усмихва и шегува с пътниците, които го разпознават.

08:01 Томск

Навални започва да се чувства зле през първия половин час от полета.

Когато стюардесите раздават вода на пътниците, той я отказва. След това става, за да отиде до тоалетната.

08:30

Друг пътник се опитва да използва тоалетната, но Навални вече е там от около 20 минути. На вратата започва да се образува опашка.

08:50

Към момента четирите стюардеси вече знаят, че един от пътниците не се чувства добре.

09:00

Минути по-късно стюардеса пита през високоговорителите дали на борда има лекари. Останалите пътници осъзнават, че ситуацията е сериозна.

Кабинният екипаж информира пилота и се опитва да окаже първа помощ на Навални.

Помощникът му Иля Пахомов минава по коридора и призовава за медицинска помощ. Жена, която не е идентифицирана, се представя като медицинска сестра.

Според S7 Airlines през следващия час тя и стюардесите се концентрират върху поддържането на Навални в съзнание, докато пилотът не успее да кацне аварийно.

Адвокат Сергей Неженец седи на последния ред, близо до мястото, къдетое лекуван Навални. Трябвало да отиде в Москва, преди да лети до Краснодар, в южната част на Русия.

Започнах да обръщам внимание на случващото се, когато стюардеса помоли медицинските специалисти на борда да се идентифицират, каза Неженец.

Няколко минути по-късно пилотът обяви, че ще кацнем в Омск, тъй като пътник се чувства зле. Разбрах, че въпросният пътник е Навални, едва след като кацнахме, когато проверих Туитър и видях постовете на говорителя му, каза той пред Би Би Си

Малко след като извикаха лекар, Алексей започна да стене и да крещи. Очевидно го болеше. Лежеше на земята в частта от самолета, запазена за кабинния екипаж. Той не каза нито дума ... просто крещеше.

Според Неженец, точно тогава медицинска сестра се е самоидентифицирала и е предложила медицинска помощ.

Не знам какво е направил, не видях. Но ги чух да продължават да казват „Алексей, пий, пий, Алексей, дишай ", каза адвокатът.

Когато стенеше, останалите се чувствахме по-добре, защото това означаваше, че поне все още е жив. Настоявам, че по това време не знаех, че това е Навални", каза той.

Двама от помощниците на Навални са с него. Едната е неговият прессекретар Кира Ярмиш.

Бях много нервен, каза Неженец. Лекарят го попита какво му се случи и Кира каза:„ Не знам, вероятно е отровен “.

08:20

Екипажът бързо изисква разрешение за аварийно кацане в Омск, което получава веднага.

Самолетът обаче отнема малко повече от 30 минути, за да кацне, след като мярката бъде съобщена на пътниците.

Кабинният екипаж продължаваше да проверява прозорците и да се оплаква, че времето е облачно и отнема повече време за кацане, докато Алексей беше в много зле, казва Неженец.

Адвокатът чува глухи звуци, докато приканват Навални да пие.

Изпразват ли стомаха му?

Главният лекар на летището в Омск Василий Сидорус не пожела да потвърди или опровергае това. "Имаше всичко", е единственото нещо, което казва той.

Ако те подозираха хранително отравяне, екипажът можеше да опита, казва израелският интензивен специалист Михаил Фремдерман.

Но това не би помогнало в случай на отравяне с органофосфатни съединения, за което сега говорят германците, обяснява Фремдерман.

И ако храната или напитките на Навални бяха отровени, повръщането би представлявало риск за онези, които са му предложили медицинска помощ, както и за тези, които са почистили самолета по-късно.

09:01

Самолетът се приземява в Омск в 09.01 ч. сутринта.

С 09:03

Медицинският персонал на летището се качва на самолета само две минути след кацането.

Но щом преглеждат Навални, лекарите казват, че „това не е случай за нас, той се нуждае от интензивно лечение“, спомня си Неженец.

След това адвокатът чува как един от медицинския персонал се обажда на линейка. Те го молят да отиде директно в зоната за кацане, като казват, че пациентът е в тежко състояние.

Малко след това чува лекар как описва цвета на самолета по телефона и казва на шофьора да паркира близо до стълбите.

Изчакахме още 10 минути да пристигне линейката, казва той. През това време лекарите премериха кръвното налягане на Навални и му включиха система, но мисля, че знаеха, че от това нямаше полза, добавя той.

Д-р Сидорус казва, че не е третирал лично Алексей Навални, но че колегите му са направили всичко възможно, за да спасят живота му.

Беше трудно да се разбере какво се случва, тъй като не можеше да говори, казва той. Направиха всичко, което трябваше да направят, спасиха живота на мъжа и се погрижиха той да бъде преместен в подходяща болница.

Пътниците, с които разговаряхме, твърдят, че лекарите са прекарали между 15 и 20 минути, преглеждайки Навални на борда на самолета.

09:37

Навални е свален от самолета и прехвърлен на носилка в линейка, която го отвежда директно в Омската спешна болница №1.

Самолетът се зарежда с гориво и след още половин час продължава пътуването си до Москва.

Когато кацнахме на московското летище Домодедово, няколко полицаи и мъже в цивилни дрехи влязоха в самолета , каза Неженец пред Би Би Си.

Те помолиха пътниците, седнали в редиците, най-близки до мястото на Алексей, да останат, докато останалите успяха да напуснат. Алексей беше седнал някъде в центъра на самолета, ред 10 или 11, каза той.

Адвокатът намерил за странно, че полицията се качи на борда. По това време случаят не изглеждаше криминален. И все пак тук беше службата за сигурност, каза той.

В продължение на два дни болницата в Омск задържа Навални в отделението по токсикология. Първоначално не позволяват да бъде откаран с полет до Германия, мотивирайки се с нестабилното му състояние.

На 22 август обаче той е преместен с въздушен транспорт в клиниката Шарите в Берлин. Два дни по-късно немски лекари заявиха, че тестовете им показват, че той е бил отровен.

Лекарите в Омск, включително главният лекар на Спешна болница №1 и главният токсиколог, настояха, че в тялото на Навални не са открити отровни вещества, когато той е бил под тяхна грижа.

Те също така казаха, че метаболитно разстройство е възможна алтернативна диагноза.

Би Би Си Русия поиска коментар от здравните власти в Омск и подробна информация за престоя в болница Навални, но все още не е получил отговор./ БГНЕС