Дванадесетте любими брошки на кралицата

Кралица Елизабет II изпраща тайни сигнали до своите помощници въз основа на начина на поставяне на чантата. Но ако има елемент, който успява да изрази отношението на монарха без дума, това са нейните брошки, съобщава "Венити Феър".

1. „Лилията на град Лондон“

През юни 1947 г. тогавашната принцеса Елизабет получава ключовете за лондонското Сити и тази брошка с диамантена лилиеобразна форма. Това е незабравима година за монарха, тъй като през ноември тя отпразнува сватбата си с принц Филип. Елизабет II я носи за няколко от партитата, които, които когато настъпи хубавото време, тя дава в градината на Бъкингамския дворец.

2. "Кулинан V"

Без съмнение, това е най-впечатляващата брошка на Елизабет II, която я е наследила от кралица Мария де Тек, нейната баба. Бижуто се състои от няколко диаманта, но е централния, който се откроява с до 18,8 карата. Изрязан във формата на диамант, той е бил част от известния диамант Кулинан, най-големият от всички намерени през историята.

3. "Кулинан III и IV"

Също от Кулинан идва тази брошка, съставена с третия и четвъртия скъпоценен камък, получен от този огромен диамант. Брошката е известна като "кристалите на баба" по отношение на първия й собственик, кралица Мери.

4. „Възел на истинската любов“

През 1953 г. Елизабет II наследи тази диамантена брошка от баба си, кралица Мери, която я е купила в Гарард през 1932 г. Романтичното й вдъхновение кара кралицата да я носи на семейни сватби като тази на нейната сестра, принцеса Маргарет, или на херцозите на Кеймбридж.

5. "Мразовит слънчоглед"

Известна още като "златната далия", брошката е изработена от злато и е обсипана с диаманти. Бижутерската фирма „Garrard“ я прави за кралица Елизабет II в началото на 70-те години.

6. "В,cpudjd на кралица Виктория"

Елизабет II наследява много от бижутата на баба си, кралица Мери, но други идват от още по-отдавна. Такъв е случаят с този диамантен лък, направен по желание на кралица Виктория, след като през 1858 г. много от бижутата на нейната баба, кралица Шарлот, били прехвърлени от британската кралска съкровищница в тази на нейния братовчед, кралят на Хановер. През 1901 г., малко преди смъртта си, кралица Виктория определя тази брошка и две други да бъдат предавани от монарх на монарх.

7. "Кошницата с цветя"

Тази диамантена кошница, пълна с рубинени или изумрудени скъпоценни камъни, е една от любимите брошки на Елизабет II. Очевидно родителите й са й го подарили по случай раждането на принц Чарлз през ноември 1948 г. Тогавашната престолонаследница, принцеса Елизабет го е носила, за да позира с бебето си в известния портрет, направен от фотографа Сесил Бийтън.

8. "Звездата на градината"

Тази диамантена звезда е една от любимите брошки на Елизабет II, въпреки че малко се знае за нея. Според книгата „The Queen's Jewels“, това е викториански дизайн, който през 1981 г. аристократка на име Лейди Джардин дава на кралицата.

9. "Палмовото листо на кралицата майка"

През 1938 г. майката на Елизабет II предоставя на „Картие“ няколко диаманта от колекцията си, за да направи тази брошка за нея. Дизайнът й във формата на палмово листо може да се дължи на намек към шотландските корени на кралицата-майка, тъй като най-важното производство на този известен вид печат произхожда от шотландския град Пейсли.

10. "Императрица Мария Фьодоровна"

Съставено от сапфир, заобиколено от два реда диаманти и висулка с перла, бижуто беше сватбеният подарък на кралете Едуард VII и Александра от Великобритания, тогава принцове на Уелс, на императрица Мария Фьодоровна, сестра на съпругата и майка на последния руски цар. След неговото убийство и това на семейството му императрицата успява да избяга в Дания и да спаси брошката си, която през 1930 г. ще бъде придобита на търг от кралица Мария, баба на Елизабет II.

11. "Столетна роза"

На 4 август 2000 г. кралицата- майка навърши 100 години. За да го отбележи, Елизабет II й подарява тази брошка, направена от английската фирма за бижута „Collins & Sons“. Бижуто се състои от ръчно рисувана роза, обвита в кристална капсула и заобиколена от сто диаманта, по един за всяка година на майката на монарха. След смъртта й брошката е наследена от нея.

12. „Сапфирена хризантема“

Може би именно тази има най-сантиментална стойност за Изабел II. Смята се, че тя е влязла в кутията й за бижута около 1946 г., когато още не е била кралица и година преди да се омъжи. Това е тази, който тя носи за снимката на медения си месец с херцога на Единбург през 1947 г., изображение, което тя пресъздаде години по-късно, през 2007 г., за да отпразнува своята диамантена годишнина в Бродландс, дома на чичото на Филип, Лорд Маунтбатън, където прекарват първата си брачна нощ. Видяхме това бижу отново само преди няколко дни, също в памет на връзката си с Фелипе. Кралицата и херцогът отпразнуваха 73-ата си годишнина от сватбата и Изабел намекна за началото на любовта им, както тя знае най-добре: чрез брошка./ БГНЕС