Двама загинали при нападение в мюсюлмански център в Лисабон

Двама души загинаха при нападение срещу мюсюлмански център в Лисабон, предаде АФП.

Министър-председателят Антонио Коща заяви пред репортери, че това е "криминално деяние" и че при инцидента са загинали двама души, предаде „Вашингтон Пост“.

„Заподозреният е настанен в болница“, каза Коща.

"Всичко сочи, че това е изолиран инцидент", заяви той, без да дава подробности. Полицията не направи незабавен коментар, но заяви, че ще предостави повече информация по-късно днес.

Няма незабавни данни за самоличността на загиналите.

Въоръжени полицаи от подразделение за специални операции бяха забелязани да оформят периметър пред сградата. Коста заяви, че полицията разследва нападението и е твърде рано да се правят предположения за мотива.

Извършителя е мъж от афганистански произход и е нападнал с нож в центъра на исмаилитите в Лисабон, съобщи Си Ен Ен Португалия.

В изявление на полицията се казва, че сигналът е подаден в 10:57 ч. и че първите служби са пристигнали на мястото минута по-късно.

"Полицейските служители са пресрещнали мъж, въоръжен с нож. На нападателя бяха дадени нареждания да спре, на които той не се подчини, напредвайки към полицаите с нож в ръка. Предвид сериозната заплаха, полицаите извършили ефективно използване на огнестрелно оръжие срещу заподозрения, като ударили и неутрализирали агресора", се казва в изявлението.

Мъжът, който е бил улучен в крака, е транспортиран до болница "Сао Жозе" в полицейския арест.

Според източници "има ранени хора", но не може да се даде оценка за тежестта или броя на пострадалите. "Ситуацията е под контрол", продължават те.

Междувременно португалската полиция е засилила охраната в болничното отделение където се намира извършителя. /БГНЕС