Драги с условия за оцеляване на правителството

Популярният премиер на Италия Марио Драги заяви на разединените партии в страната, че ще трябва да го подкрепят на решаващия вот на доверие или да поемат отговорност за кризата, която според анализатори може да завърши с предсрочни избори.

Драги заяви, че сега не е моментът за политическа несигурност в третата по големина икономика в еврозоната на фона на множество вътрешни и геополитически предизвикателства - от затруднения в икономиката до войната в Украйна.

"Сега се нуждаем от твърда подкрепа за правителствената програма", заяви Драги пред Сената.

"Единственият път напред, ако искаме да останем заедно, е да възстановим наново този (правителствен) пакт със смелост, безкористност, доверие", каза той.

"Готови ли сте? ... Дължите този отговор не на мен, а на всички италианци".

Строгата реч на обикновено меко говорещия Драги подсказва, че бившият лидер на Европейската централна банка е готов да остане - но при едно условие: ако крайно разнородните партии се обединят отново около обща програма.

Кризата беше предизвикана от отказа на Движение "Пет звезди", член на коалицията, да се откаже от гласуването на доверие миналата седмица.

Драги предложи да подаде оставка веднага след това, но бе убеден от президента на Италия първо да се допита до партиите.

Морков и тояга

Според социологическите проучвания повечето италианци искат 74-годишният Драги да остане начело на управлението до насрочените за май догодина парламентарни избори. Неговото напускане може да принуди президента да разпусне парламента и да свика избори през септември или октомври.

Депутатите ще дебатират повече от пет часа, за да изложат своите позиции. След това Драги ще отговори преди гласуването по-късно днес.

"Драги не направи компромис. Той беше много твърд", заяви пред АФП Франческо Галиети, анализатор на Policy Sonar.

"Цялата реч беше тояга и морков - макар и много повече тояга, отколкото морков".

Залогът е голям: сривът на правителството може да задълбочи социалните проблеми в период на бурна инфлация, да забави бюджета, да застраши фондовете на ЕС за възстановяване след пандемията и да доведе до срив на неспокойните пазари.

Драги отбеляза, че като неизбран лидер той се нуждае от възможно най-широк консенсус, за да се справи с най-належащите проблеми на Италия: от кризата с разходите за живот и опасенията за рецесия до провеждането на ключови реформи и войната в Украйна.

Той заяви, че неговата коалиция е успяла "да загърби разделенията и да се обедини... за бързи и ефективни действия в полза на всички граждани".

Но "желанието да вървим заедно напред постепенно отслабва, а заедно с него и способността да действаме ефективно, "навреме", в интерес на страната".

Последен компромис?

Левоцентристките партии веднага заявиха, че ще подкрепят Драги, но въпросителна остава за дясноориентираните „Напред, Италия” и „Лига”, които изключиха възможността да останат в правителството с „Пет звезди”.

"Намираме се насред политическа криза от италиански тип, така че прогнозите се променят всяка секунда", заяви пред АФП Джовани Орсина, ръководител на Училището за управление "Луис" в Рим.

Лидерът на "Пет звезди" Джузепе Конте поиска от Драги да приеме приоритетите на движението - от минимална работна заплата до данъчни облекчения за енергийно ефективно обновяване на жилищата - нещо, което той едва ли ще направи.

Популистката партия може да се разцепи преди гласуването, като „Напред, Италия” и „Лига” може да се съгласят да работят с отцепниците.

Някога най-голямата партия в парламента, Движение "Пет звезди" вече отбеляза десетки дезертьорски прояви, тъй като се придържа към радикалната си, антисистемна позиция в опит да обърне рязко спадащата си подкрепа в социологическите проучвания.

Ако "Пет звезди" гласува срещу Драги, поне още 15 депутати ще напуснат, съобщи информационната агенция AGI.

"Компромис в краен случай не може да бъде изключен напълно ", заяви Лоренцо Кодоньо, бивш главен икономист в италианското министерство на финансите.

По-голяма политическа несигурност" -

Рейтинговата агенция Fitch обаче предупреди, че политическата криза "вещае по-голяма политическа несигурност, дори ако се избегнат предсрочни избори", а "структурните реформи и фискалната консолидация вероятно ще станат по-трудни".

Две трети от италианците смятат, че Драги трябва да остане, сочат резултатите от проучване на Euromedia, публикувано във вторник. Близо 2000 кметове са подписали петиция, в която призовават той да остане министър-председател.

В понеделник стотици хора участваха в седящи стачки в подкрепа на Драги, а във вторник испанският президент Педро Санчес написа статия в Politico, озаглавена "Европа се нуждае от лидери като Марио Драги".

Разтревожените инвеститори също следят ситуацията отблизо. Днешното гласуване се провежда ден преди Европейската централна банка да представи инструмент за коригиране на стреса на облигационните пазари за задлъжнелите членове на еврозоната.

Инструментът е предназначен за страни като Италия, но както заяви във вторник Енрико Лета - ръководител на лявоцентристката Демократическа партия (ДП), "ако не се съвземем, ще бъде по-трудно да поискаме от другите да ни спасят". /БГНЕС, АФП

Рим / Италия