ДПС: Ще положим усилия да има редовен кабинет

Ще положим всичко усилия да има редовен кабинет в България, защото без да се преодолее политическата криза, няма как да бъдат преодолени останалите кризи.

Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, предаде репортер на БГНЕС.

„На българските политици им е нужен разум, отговорност и диалог", заяви Карадайъ. Той добави, че е необходим диалог, с който да се намери онази формула, с която дневният ред на хората да стане дневен ред на политиците, на Народното събрание и на бъдещия кабинет, за да могат да се решават проблемите на хората.

„Искам само да припомня, че още в кампанията на 48-ото НС и в продължение на кампанията за 49-ото НС, ние призовавахме да има такова поведение, че да имат възможност да имат диалог", подчерта председателят на ДПС.

„От нас не очаквайте да чертаем разделителни линии", отбеляза той.

Карадайъ благодари на всички български граждани, които участваха на изборите. „Естествено, най-вече на онези стотици хиляди български граждани, които гласуваха за Движението за права и свободи", посочи той и допълни, че благодари и на структурите на ДПС за добре свършената работа. Председателят на ДПС уточни, че ще изчакат резултатите и анализ на база на тях, и тогава ще направят политическите оценки.

„Ние виждаме, че има много кризи – и икономическа, и социална, и здравна, и енергийна, и ред кризи, висока инфлация, високи цени, несигурни работни места, така че ние ще положим онези необходими усилия и това, което ние можем да направим, е да има редовен кабинет", посочи той.

Карадайъ обясни, че за ДПС не е проблем на кое място ще се окажат като политическа сила. „Въпросът не е в класацията, етикета, целофана, въпросът е в съдържанието – ние сме ДПС", заяви той.

„Г-н Цонев понякога казва: говорещите глави през медиите се опитват да налагат нещо на политиците и на обществото. Ние няма да се водим от говорещите глави, а от проблемите на българските граждани", категоричен е председателят на ДПС, който отбеляза, че по време на предизборната кампания са минали през всички области на страната и са видели проблемите на хората.

„Когато говорим за ценности, виждаме, че на терена на политиката има едни, които трудно можем да ги определим в ценностната координатна система къде могат да се намират, но няма какво да кажем, българските граждани гласуват и за тях", каза още той.

Попитан дали наесен ще ходим на нови предсрочни парламентарни избори, Карадайъ отговори: „Категорично наесен ще бъдем на местни избори."

„Легитимността на изборите е съгласно българската Конституция и законодателство според нас. Всеки оттам нататък може да си направи своите интерпретации. Не знам кой какви сигнали е получавал, но ние също получавахме сигнали. За съжаление, повечето са след изборния ден", коментира той. Карадайъ съобщи, че от ДПС са получили доста сигнали и поемат ангажимент всички сигнали, които са достигнали до нас, да бъдат проверени, и всеки нарушител на закона да понесе отговорността си с цялата строгост на закона. Карадайъ не пожела да коментира все още какви точно са получените сигнали, тъй като информацията е непроверена./БГНЕС