Доц. Станчев: Представата на Нинова за цените е невярна, проверките са възможност за корупция

Всичко, което прави вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова е да наложи мораториум върху инфлацията, но това не може да стане. Това заяви пред БГНЕС икономистът доц. Красен Станчев.

Днес в Министерски съвет Нинова обяви, че производствената цена на олиото е 2 лева, а цената от 5 лева в магазините е спекула. Тя определи като неоснователни твърденията, че причината за поскъпването е спирането на износа на слънчогледово семе от Русия и Украйна.

„Представата на г-жа Нинова за това какви трябва да са цените е едно, съвсем друго е какво се договарят продавачи и купувачи. Но представата на г-жа Нинова, както и на много хора в България е, че цените в крайна сметка се определят от разходите не е вярна“, отбеляза доц. Станчев.

Според него няма никакъв проблем с цените на олиото, защото България е един от най-големите производители на слънчогледово масло и има възможности да бъдат преодолени всички стресове на пазара.

По повод на това, че държавата смята да започне проверки по складовете, доц. Станчев подчерта: „Всяка една проверка е възможност за корупция“.

Той даде и конкретен пример с Босна и Херцеговина, където е бил свидетел на регистрацията на фирми. „По стандарт сградите в Босна по време на Югославия се строят с височина на таваните 2.6 м. По известни причини таваните на офисите трябва да бъдат по-високи – 2.65 м. Проверяващият при определено възнаграждение може да измери 2.65 м, въпреки че стандартът е 2.6 м. Същото е и у нас“, каза той и добави, че подобен тип проверки ни връщат във времена отпреди 1989 г.

Доц. Станчев не вярва да има промени в цените на олиото в големите магазини или на стоковите борси. Но ако такива има, обясненията могат да бъдат две: 1. търговците пробват потребителските настроения, потребителите могат да не купуват и тогава цените ще се върнат на по-приемливи равнища, ако са се качили изобщо; 2. в тази ситуация определени политически групи се опитват да създават напрежение, но това много трудно може да бъде доказано. /БГНЕС