Достъпът до портала на МВР се ограничава географски само при кибератака

Географски ограничения за достъп към портала за електронни услуги на МВР никога не са настройвани и прилагани. Това заявява служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в отговор на депутатски въпрос относно прекратяване на практиката за блокиране на интернет трафик до интернет страници и портали на МВР от мрежи извън България, предаде репортер на БГНЕС.

„Към момента няма такива ограничения за другите страници и портали на МВР. Подобен вид ограничения са прилагани единствено за портала www.mvr.bg при наличие на кибератаки от типа отказ от услуга (т. нар. ДДОС атаки), като конфигурацията е от панела на облачната услуга Cloudfare. При наличие на кибератаки от друг тип не се прилагат никакви географски ограничения на достъпа до интернет страници и портали на МВР", посочва вътрешният министър.

Той обяснява, че подобни ограничения са прилагани само по време на кибератаки от типа отказ от услуга с цел облекчаване на интернет трафика към съответната цел на кибератаките. По думите му МВР не разполага с данни за броя на потребителите, които не са успели да отворят търсената от тях интернет страница в горепосочените случаи.

„Географските ограничения на достъпа се прилагат рядко и само по време на кибератаки от типа отказ от услуга. За продължителен период от време е забранено постъпването на портала www.mvr.bg от IР адреси от TOR мрежата за предаване на данни в интернет от съображения за сигурност", заявява вътрешният министър и отбелязва, че МВР е присъединено към Защитения интернет възел Министерството на електронното управление. /БГНЕС