Доротея Вирер и Йоханес Бьо спечелиха спринтoвете в Хохфилцен

Защитаващата титлата си от Световната купа Доротея Вирер запази стопроцентовия си актив от началото на сезона след нов успех в спринта в биатлона, този път на 7.5 км в австрийския зимен център Хохфилцен.

Италианката, която победи и в откриващия спринт при жените в Йостерсунд, пропусна само веднъж от позиция „легнал“, но не сбърка от позиция „прав“. Тя финишира с време от 21:26.5, на 5.9 сек. пред втората Ингрид Ландмарк Тандреволд. Трета се нареди рускинята Светлана Миронова.

Топ 10 допълниха още словачката Паулина Фиалкова, шведката Хана Йоберг, чехкинята Луцие Чарватова, норвежките Марте Ослбу Рьозеланд и Тирил Екхоф, украинката Валя Семеренко и французойката Ане Бескон.

Вирер повтори успеха си в дисциплината от миналата година, когато спечели дебютния си спринт за Световната купа. С победата днес тя увеличи преднината си на върха, а за жените предстои преследване в неделя. При мъжете носителят на Световната купа Йоханес Бьо от Норвегия спечели и втория спринт през сезона, след като триумфира на дистанцията от 10 километра.

26-годишният „викинг" допусна една грешка в стрелбата от положение прав и завърши с време от 25:07.8 минути. Така той вече има 151 точки и си върна жълтата фланелка на лидер от Мартен Фуркад, останал на 10-та позиция с две грешки.

Симон Дестьо от Франция записа втори пореден подиум, завършвайки на втора позиция също с една грешка от прав и с пасив от 7.8 секунди спрямо победителя Бьо. Почетната стълбичка допълва Александър Логинов от Русия, който бе сред малцината, приключили състезанието без грешка в стрелбата. Неговият пасив спрямо първия е 14.6 секунди.

Владимир Илиев се представи най-добре от българите, след като се нареди на 43-то място с три грешки и 1:40.6 мин. изоставане от победителя. Антон Синапов с една грешка остана на 46-та позиция с пасив от 1:42.1. Двамата попадат в преследването утре, докато Красимир Анев, останал 72-ри нямаше този шанс. /БГНЕС