Донев: Случващото се отвън се пренася на българския пазар и само едно правителство не може да го овладаее

Петдесетте лева за мегаватчас, обявени в понеделник от служебното правителство като помощ, трябва да бъдат гласувани от Народно събрание, за да бъде облечено в законова форма и да може да се ползва от бизнеса. Това каза пред Нова телевизия вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев.

Според него всичко, което се случва в Европа и в целия свят, няма как да не доведе до проинфлационни процеси. В момента инфлацията е малко над 2%, но се очаква тя да нарастне до края на годината, добави министърът.

Вчера цената на тока у нас беше втората най-ниска в Европа след Полша, но те си имат особености. Предприемат се мерки и действия и към бизнеса, и към потребителите, за да могат да бъдат определени и запазени цените поносими за българските граждани, каза още Донев.

МС предвижда финансова помощ от 50 лв. на мегаватчас

Електроенергията на българския свободен пазар е тази, която се предлага от българското производство. Тя гарантира и вътрешното потребление, голяма част отива и за износ, който не може да бъде ограничен. Ще понесем санкции, ако ограничим износа. Но ако се подпомогне бизнесът, това ще помогне да бъдат намалени цените на стоките, смята социалният министър.

Според него всички мерки, които взимат някои държави в ЕС, могат да се случат и в България, стига да има действащ парламент, който да ги гласува и приеме. Донев увери, че пари има.

Министърът съобщи още, че ще има увеличение на минималната работна заплата. В момента се подготвят разчетите за различните варианти за нейното увеличение.

Той посочи, че е „за” доходите и минималната работна заплата да нарастват. Тя ще се повиши, но не и с 750 лв., както предлагат от КНСБ, тъй като това било твърде рязък скок. 14% е средното нарастване на минималните доходи в страната от началото на годината, посочи Донев. Той припомни и, че пенсиите са се увеличили. Според него това нарастване надминава инфлацията.

България е в отворена икономика и това, което се случва отвън, се пренася и на българския пазар. Това не може да бъде овладяно от едно правителство, категоричен бе Донев. /БГНЕС