Донев: Мислете за хората, те са държавата

„Бяха изтощителни десет месеца. Мислете за хората, те са държавата. Не мачкайте и не пречупвайте хората. Този модел на отношения вече не работи. Политическата арогантност е безполезна“. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев, представяйки отчет за работата на служебната власт, предаде репортер на БГНЕС.


Донев заяви, че изпълнителната власт, независимо дали е избрана или назначена, дължи отчет за начина, по който е употребявала мандата да управлява.

„Отчетността е най-доброто за една управление, но това изискване се пренебрегва, защото нито един кабинет не е предоставил отчет след края на мандата си“, посочи той.

Донев изброи и част от нещата, по които служебното правителство е работило през изминалите месеци: провеждането на избори; подкрепа за покупателната способност на българските граждани; да се ограничат монополите и спекулата; да се оказват подкрепа на родните производители; да бъде отделено особено внимание на сигурността с укрепване на охраната на границата; борбата с беззаконията и противодействия на корупцията; съдебна реформа, укрепване на лидерската роля на България в региона и др.

Донев оцени като успешна работата на кабинета по организирането на последните предсрочни избори.


„Изборите преминаха прозрачно, нямаше съществени нарушения, гражданите изразиха свободно своите предпочитания. МВР се справи успешно с явлението купуване на гласове. 813 сигнала за нарушаване на изборното законодателство, преобладаващата част от тях бяха свързани с купуването на гласове от политическите партии. Бяха образувани 151 производства“, каза той.

Служебният премиер подчерта, че инфлацията е намаляла между септември и март. Той посочи, че над 1 милион пенсионери са получили великденска надбавка в размер на 70 лева.

Донев отчете и успехите постигнати в борбата с незаконното преминаване на българската граница. Предотвратени са около 31 хиляди незаконни опита за нейното нарушаване. В същото време той призна, че само от началото на годината миграционният натиск е скочил с 30% в сравнение със същия период на миналата година.

Очтетът на правителството беше приет от кабинета. /БГНЕС