Донев: Готови сме за втория сезон на политическия "сървайвър"

Един президентски Указ или обикновено мнозинство в НС не могат да те направят министър или премиер. Да, формално назначението или парламентарната подкрепа да заемеш тази висока позиция в държавата зависи от избора на президента или политическите сили. Но министър се става след първото управленско решение, след първия сблъсък с интереси, различни от обществения интерес, след първата преодоляна криза, след първите преговори, в които не си отстъпил и на милиметър от интереса на България. След първата допусната и осмислена грешка.

Това заяви служебният премиер Гълъб Донев по време на встъпването в длъжност на служебния кабинет "Донев" 2, предаде репортер на БГНЕС.

До вчера бяхме 100-то правителство на България, днес сме 101-то, и причината за това е една: 48-то НС въпреки заявената амбиция и демонстрация на форми за диалог, не успя да излъчи редовно правителство, подкрепено от стабилно мнозинство. Да си министър втори мандат има сериозно предимство: знаеш какво предстои, и си готов за втория сезон на политическия сървайвър.

Имаме опита на първия мандат, знаем какво следва, още повече че атаката срещу някои от нас дори не изчака предизвестения край на 48-то НС. Ще бъдем обвинявани за провали, ще бъдем сочени за несправяне с реформи, ще носим отговорност за решения, за които правомощия има само НС. Вчера чух какво очакват от нас някои вече бивши депутати. Като първи министър имам правото и привилегията да кажа на българските граждани какво да очакват от нас в следващите месеци.

Ще продължим да вършим отговорно и прозрачно работата, за която сме избрани и назначени. Ще запазим спокойствието и разумния диалог в обществените отношения. Наш приоритет в следващите 2 месеца ще е организацията на честни, демократични и свободни избори, и този път ЦИК може да разчита на съдействие и подкрепа от нас за справяне с трудностите, които се очертават в резултат на промените в ИК, гласувани от мнозинството от депутатите в 48-то НС, добави Донев.

Служебният премиер съобщи, че както миналата година, така и сега няма да участват в предизборната кампания, защото това не е тяхната сцена. „Ще подминаваме дребните политически провокации, но ще бъдем безкомпромисни с лъжите. Няма да участваме в издълбаването на нови разделителни линии“, категоричен е той и допълни, че служебният кабинет ще продължи усилията си за възстановяване на доверието на българските граждани в държавата. „Повярвайте ми, това е най-трудната задача“, заяви Донев. Той се обърна към държавния глава с думите: „И в този мандат във всичките си действия ще спазваме Конституцията и законите на страната, и ще се ръководим от интересите на българските граждани. Колеги, пожелавам ви успех! Благодаря ви, г-н президент!“ /БГНЕС