Дончев: Взели сме мерки без да се съобразяваме кой какъв етнически произход има

Едно общество, когато няма закони, може да се самоунищожи, което не може да допускаме. Това заяви на извънреден брифинг в Габрово вицепремиерът Томислав Дончев, който беше специално изпратен в града заради възникналото напрежение.

„Не може да си позволяваме хаос, не може да си позволяваме да има заплахи за здравето и живота на който и да е български гражданин. Не може да си позволяваме да се руши, без значение кой го прави. Взели сме мерки във всички посоки, без да се съобразяваме с това кой какъв етнически произход има“, категоричен бе Дончев, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона. „Хората са гневни от усещането на някои групи в обществото, че имат повече права от другите, от злоупотребите със социални плащания. Затова трябват мерки, веднага след въдворяването на спокойствие на територията на общината, а може и преди това. Някои от тях вече са планирани, те са в ход“, каза още вицепремиерът и подчерта: "Илюзия е, че след като това се случи, ще продължим по старому".

"Полицията и жандармерията не са тук да пазят една част от обществото от друга част от обществото. Те са тук, за да пазят обществения ред. Ще стоя толкова, колкото е необходимо", заяви още Дончев.

Кметът на Габрово Таня Христова призова за здрав разум и спокойствие. Тя допълни, че не заселва роми в града. Призова партиите да не се заиграват с етническия мир преди местните избори след няколко месеца.

Снощи хиляди хора се събраха в центъра на Габрово за втори пореден ден в знак на протест срещу безчинствата на трима младежи от ромски произход, които пребиха служител на хранителен магазин по време на работа. За разлика от предни ден, когато протестът на жителите на Габрово не беше организиран, снощи имаше организация.

9 души са задържани в Габрово, полицейски служител е пострадал леко. Това каза директорът на Главна дирекция "Националната полиция" към МВР главен комисар Христо Терзийски на брифинга в Габрово. По време на протеста в района се събраха около 800-900 души, които провеждаха мирен протест в рамките на около два часа, след което стартира движение в централната градска част на Габрово. Хората се бяха разделили на три лъча. По време на шествията се обособиха групи от млади граждани, младежи на видима възраст между 20 и 25 години, които към 21.00 и 21.30 ч. предприеха действия, с които нарушаваха обществения ред, изразяващи се в хвърляне на камъни, на бомбички, слагане на маски на своите лица с цел неразпознаването им. В резултат на предприетите действия бяха задържани четири лица. Срещу три от тези лица ще бъдат образувани досъдебни производства за противоправно пречене на орган на власт да изпълни своите задължения, каза Терзийски. /БГНЕС