Дончев: От 3 години не се занимаваме със сериозни теми

От три години се занимаваме кой е статукво и кой е промяна, а не се захващаме със сериозните теми, сред които са образованието, икономическото развитие и др. Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.


Той коментира пред бТВ дневния ред на обществото и на властта и защо хората и политиците се разминават.

„Колко често говорим за теми като образование и икономическо развитие. Ние сведохме разговора за икономическото развитие до разговор за преразпределение. Не знам някоя държава да е станала богата за сметка на икономическото преразпределение“, заяви Дончев.

Според него българските политици се държат като хора, които искат да се самонараняват.

Дончев заяви, че това е първият парламент от три години, в който има някакво желание да се свърши нещо. Той смята, че в политиката трябва да има критики и различни гледни точки, но по важните теми не е необходимо всяко нещо да е обект на политическо истеризиране.

Заместник-председателят на ГЕРБ коментира промените в конституцията и съдебната реформа. „Промените в съдебната система са желани от обществото, защото има тежък дефицит на справедливост, ние дължим тази справедливост на обществото“, каза той.

По отношение на темата за националния празник и неговата промяна от 3 март на 24 май, Дончев заяви, че този въпрос разделя обществото. „Никога не сме изправяли българина пред избор, кое цени повече – свободата или азбуката си. И двете неща са скъпи на българите, както и за мен темата не беше поставена добре пред обществото и предизвика разделение“, заяви той.

Темата, която обединява всички партии, е, че НС не трябва да спира работата си, докато не бъде избрано нов парламент.

Дончев посочи, че политическите сили, които осигуряват подкрепата на това правителства, са представени непропорционално в управлението. „Когато гласуваха това правителство, използвах термина от механиката „напрегнато“ правителство. Това управление към момента няма алтернатива. Няма да го свалим. Съществува риск това правителство да се самосвали. Повечето от кризите си ги предизвиква само правителството. Тук не визирам само „Пирогов“, заяви Томислав Дончев и добави, че ще има оценка на всеки един министър по-отделно при извършването на ротацията.

„Бюджетът е по-малко авантюристичен спрямо първоначалната си версия. Той не буди възторг у мен. Всеки дефицит е нов дълг. Не виждам политики за развитие, които да позволят на България да тръгне напред“, каза той.

Той посочи, че правителството не прави нищо по редица икономически въпроси, като привличането на инвестиции, пазара на труда, професионалното образование. /БГНЕС

Тагове: