Доматът спасява белите дробове

Докторът на медицинските науки, диетологът Михаил Гинзбург, в предаването „За най-важното“ по канал „Русия 1“ определи най-полезния продукт за белите дробове. По думите му такъв продукт е доматът. Изданието е достъпно в YouTube.

Специалистът разказа за китайско проучване, в което са участвали пушачи, страдащи от белодробни увреждания. Резултатите от работата показаха, че доматите допринасят за възстановяването на дихателната система, отбеляза той. „Оказа се, че ако ядете поне два домата на ден, тогава възстановяването на белодробната функция се ускорява значително“, каза лекарят.

Според него доматите са полезни и за възрастни хора. „Доматите предпазват от свързаното с възрастта инволюция на белите дробове“, отбеляза специалистът.

БГНЕС припомня, че Инволюцията е процес, при който спира процесът на реализация или напредък. Това е антоним или противоположност на еволюцията

Специалистът уточни, че с възрастта човек може да получи дихателна или белодробна сърдечна недостатъчност. Поради тази причина яденето на домати под всякаква форма е необходимо, тъй като те предотвратяват увреждането на белите дробове, свързано с възрастта.

Гинзбург по-рано развенча едно често срещано погрешно схващане за замразените зеленчуци. Според него замразяването е щадяща процедура, в резултат на която в продукта се запазват всички хранителни вещества и диетични фибри. /БГНЕС