Долина на здравето: Пчелински бани и Момин проход привличат все повече туристи

Щедра е природата, дарила многобройни топли и лековити минерални извори в Костенската долина. Като огърлица, - както сам Дядо Вазов казва, са наредени лечебните извори в този "кът от рая", предаде репортер на БГНЕС.

Дори и по време на световната пандемия, тук хората не спират да търсят лечебните минерални извори - животворна енергия за здраве, сила, мъдрост, пречистване от ежедневието, и отмора.

Като застане човек пред Костенския водопад, чиито води се спускат сред скалите и се събират в леден вир, не може да не се учуди на Божието творение - до ледения вир извира горещ минерален извор.

Местните хора сами запретват ръкави. Образуван е инициативен комитет, заема се и общината, събрани са 7000 лева и през 1895 г. е построена солидна баня в близост до водопада. Направен е каптаж. Дебитът на водата е 600 л/мин. и 47 градуса по Целзий. Тя е слабо минерализирана, хидрокарбонатна, сулфатнонатриева, леко флуорна с малко количество радон. Помага при заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система и генекологични, но също така хронични заболявания на дихателните пътища, функционални разстройства на нервната система, състояние на възстановяване след боледуване. През 1962 г. държавата вдига огромна балнеолечебница, с обзаведени бани за подводен масаж, физиотерапия, парафинолечение, кабинет за лечебна физкултура и масаж, клинична лаборатория.

По южните слънчеви склонове на Ихтиманска Средна гора са минералните извори в Пчелински бани и Момин проход.

Пчелинските минерални бани са на 2 км североизточно от с. Пчелин и на 10 км от град Костенец. Тези извори са най-горещите в района - 72 градуса по Целзий. Легендата разказва, че пътешественици, минавали по тези земи, са варили яйца във водата. А тя помага за оздравителните процеси при ставни и мускулни заболявания, помага при дихателни, алергични, кожни, стомашни и еднокринни страдания.

Курортът Момин проход е най-големият в котловината, известен е още от тракийско-римската епоха. Името на курорта, смятат местните, е свързано с характера на прохода - много тесен, стръмен и непристъпен. Можело е да бъде отбраняван от турското нашествие дори само от моми - оттам и името му.

Според друга легенда изворите се наричали още Момина и Момина баня, - имена, свързани с нимфите, които според легендата са от тракийски и славянобългарски произход. Момите се явявали през мрачните нощи в радиоактивните изпарения над минералните извори. Поверието е свързано с култа към водата на древните траки, които първи на Балканите са използвали минералните води.

Истинският "бум" за Момин проход настъпва след 1946 г., когато в следвоенните години множество завърнали се от войната момчета имат нужда от лечение. Тогава държавата започва да строи мащабно в района. Минералната вода, която по радиоактивност е на второ място в страната, идва от 1500 м дълбочина с дебит 920 л/мин. при 64 градуса по Целзий. А от 1906 г. насам градът е център за лечение на дихателната, сърдечносъдовата, нервната и храносмилателната система, на обменните и различните алергични заболявания.

Да пазим мъдростта на вековете, неслучайно древните римляни са казвали "Изцелението е в банята"./БГНЕС