Доклад: Американски гиганти шпионират персонала си

Amazon, Google, Walmart и други корпоративни гиганти шпионират служителите си, за да им попречат да се обединят в профсъюзи, съобщават Newsweek и Capital & Main, позовавайки се на изтекли вътрешни документи. Amazon и Walmart са най-известните примери за това как работодателите използват технологии за наблюдение срещу служителите, допълва Newsweek.

Whole Foods на Amazon използва карти с топлинни сензори, които проследяват местата в магазините, считани за високорискови по отношение на профсъюзната дейност.

Walmart използва методи за следене на дейността на служителите и разговорите им за активизъм.

Google разполага със система, която предупреждава мениджърите за вътрешни срещи, на които присъстват 100 или повече служители. Това съобщава Newsweek, позовавайки се на излизащия два пъти седмично бюлетин за човешки ресурси HR Brew.

HelloFresh - един от най-големите доставчици на пакети за хранене в САЩ - следи публикациите на служителите в социалните медии за синдикална дейност, като използва маркетингов инструмент, наречен Falcon, пише изданието, без да посочва източниците си.

Според Рикардо Идалго, международен организатор в Teamsters, който е помогнал за създаването на профсъюзи на оператори на машини и санитарни работници, компаниите често прибягват до подмолни тактики, като внедряват информатор в групата служители, които се опитват да се обединят в профсъюз. Това се прави, за да се проследят дискусиите и да се настроят служителите един срещу друг.

Експертите обръщат внимание на трудовите закони - повечето от които са написани през първата половина на ХХ век - като подчертават, че въпреки че законодателството е останало същото, технологиите са се променили и продължават да се усъвършенстват, което улеснява работодателите да следят работниците. В някои случаи не е необходимо компаниите да изобретяват устройства, за да шпионират служителите, а могат да закупят налични в търговската мрежа продукти.

Когато става въпрос за предотвратяване на създаването на синдикати, компаниите са готови да уволняват лица, дори когато вероятността работната сила да стане синдикална е малка. Проучване на Анна Стенсбъри, доцент в MIT Sloan School of Management и старши научен сътрудник в Peterson Institute for International Economics, разкрива, че едно типично предприятие може да предприеме инициатива незаконно да уволни служител, заподозрян в организиране на синдикална дейност, ако това намалява вероятността за синдикално обединение с между 0,15% и 2%.

През последните години наблюдението на служителите се е увеличило драстично. Според проучване, проведено от компанията за пазарни проучвания Gartner, 60% от големите компании използват инструменти за наблюдение, което е два пъти повече отпреди пандемията от коронавирус.

Даниел Ханли, старши правен анализатор в Института за отворени пазари, заяви, че компании като Amazon ще продължат да изобретяват нови начини за следене на работниците, като отбеляза, че наблюдението има "ужасяващ" ефект върху хората.

Експертите подчертават, че може да бъде много трудно да се докаже, че даден служител е бил поставен под наблюдение. Ръководството може да настоява, че наблюдението е необходимо, за да се гарантира безопасността на служителите или да се предотврати тормоз и извънредни ситуации.

Новината вероятно ще окаже натиск върху компаниите, чийто имидж беше опетнен през последните години поради множество обвинения, отправени от законодатели и профсъюзи по редица въпроси - от лошо отношение към работниците и неспособност да осигурят адекватна защита от коронавирус до нарушаване на неприкосновеността на личния живот. /БГНЕС