Добрев: Вътрешната опозиция иска властта за себе си, не за новото поколение

“Анализът на предизборния щаб, който ръководех, беше по-обективен и критичен от доклада на вътрешната опозиция и най-важното - дава визия занапред“. Това заяви зам.-председателят на БСП Кирил Добрев по БТВ. Според него алтернативният долумент е бил дребнав и единственото посочено решение е било оставка на ръководството. ”Това показва, че те нямат визия как да се развива БСП занапред. Говорят за отминали времена”, каза още той.

Кирил Добрев отговори на някои от критиките на т.нар. вътрешна опозиция в партията, според които промяната е подмяна. ”Тук младежите се защитиха, защото това е обида към тях. Ако нещо сме свършили за тези 3 години, е, че изградихме и подготвихме едно цяло поколение. Подмяна е когато смениш Димитър Дъбов с Катя Николова, но промяна е, когато на мястото на Георги Пирински дойде Крум Зарков", обясни Добрев.

Относно обвиненията, че левицата се е превърнала от масова в електорална партия, зам.-председателят на БСП отговори, че има хора в ръководството, които през 1991г. поемат партията с 2 млн. гласа и същите хора са в ръководството, когато БСП постига 380 хил. гласа. “Цифрите показват кой превърна партията от масова в електорална. Отпреди 3 години показваме по-добри резултати", каза още той.

По повод твърденията за авторитарната партия, Добрев сподели, че си спомня как Сергей Станишев и Михаил Михов като председатели са решавали въпроса с различното мнение в партията - чрез изключване. “Погледнете Георги Първанов, Румен Петков, вижте всички изключени членове по страната. И тогава, и сега съм бил против подобни действия. Това, което искаме от вътрешната опозиция, е предложенията им да бъдат градивни, с мисъл за партията, а не спомени за миналото", заяви Кирил Добрев. По думите му на Станишев би трябвало да събира социалистите в Европа и България, а не да е опозиционер на опозиционния лидер в България. “Нека Станишев има смелостта да признае, че иска отново да бъде лидер на БСП. Да каже - вярно е, мандатът ми в ПЕС приключва, БСП върви нагоре и е нормално пак искам да се яхна върху нея и да се кача на власт. Това са най-откровените думи, които може да каже Станишев. Убеден съм, че той иска отново да бъде лидер на БСП и по всичките му изказвания прозира само това”, каза още Добрев. Той подчерта, че се притеснява, когато критиките представляват обществено или партийно мнение, но не от политици, които представляват единствено себе си: “Те отдавна са забравили къде се намира тяхната партийна организация. Но държат сметка защо партията е станала от масова в електорална. А през цялото време търсят само електорални резултати". По думите му процесът на промяна в БСП е болезнен, но единственият гарант, че процесите ще продължат, е линията, която е поела това ръководство. ”Знам, че това става трудно и бавно. Но в името на това да подготвим и изградим нови политици, всички усилия си струват", обясни Кирил Добрев. /БГНЕС