Добрев: В следващите 3 години държавният ни дълг ще се удвои

Утре ще внесем седем антикризисни мерки. Евроатлантическите партии ще подкрепят поне две от тях - продължаване на компенсациите за бизнеса през цялата 2023 г. и забрана за либерализация на битовия пазар на тока до 1 януари 2026 г. В следващите 3 години заради управлението на ПП трябва да се изтеглят 45 млрд. дълг. В последните 30 години сме натрупали 37 млрд. дълг. Тоест дългът ще се удвои. Това каза по Нова тв Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

Той посочи, че служебният кабинет е допуснал грешка, като е предложил две тарифи на тока.

По думите му ПП са се държали като в детската градина: "Може да сме втори, но ще искаме най-високата позиция в държавата. Уж сме опозиция, а искаме председател на НС". БСП показаха, че могат да надскочат тяснопартийния си интерес и да предложат кандидат от ГЕРБ, само и само НС да има председател. Това обаче не означава, че ще подкрепят наш кабинет, не виждам коалиция с БСП. Няма ли мнозинство, което да поеме отговорност за това управление, такова няма да има", подчерта той.

Според него парламентарната практика е председател на НС да се избере за половин час и той да е от най-голямата група. "Рашидов беше кандидатът на повече от 50% от народните представители изключително сполучлив избор. Той е в известна степен независим, доказал се професионалист, световноизвестен скулптор и не прави чест на колегите да говорят против него. Рашидов има много повече парламентарен опит от цялата група на ПП", заяви Добрев.

За него в малките населени места трябва да има хартиени бюлетини, защото хората ги е страх от машините и не вярват в резултатите от вота. "Утре ще внесем решение на НС, което да задължи кабинета да ускори дейностите по комуникация с АЯР за лицензиране на "Уестингхаус". Трябва да гарантираме, че можем да работим с различно от руско ядрено гориво", отбеляза той. /БГНЕС