Добрев: ПП и ДБ си присвояват чужд труд, идеята за продажба на оборудване от АЕЦ “Белене” на Украйна е на ГЕРБ

"Демократична България" и “Промяната" обичат да си присвояват явно чужд труд. Видях, че снощи са се похвалили с инициатива на ГЕРБ - проекторешение на НС, което ние внесохме. Няма нито една дума и запетая, която да е сложена от ПП и ДБ. Това, че си присвояват тези услуги, граничи с плагиатство.


Това заяви Делян Добрев от ГЕРБ, предаде репортер на БГНЕС.

Предложението за продажба на оборудване от "Белене" на Украйна е изцяло на ПГ на ГЕРБ, и ние ги поканихме да се подпишат, ако подкрепят идеята. Предложението е Проекта на решение, касаещо оборудването с дълъг цикъл на производство за АЕЦ “Белене”, обясни Добрев.

Той коментира, че след началото на войната в Украйна нашето оборудване "е изгубило своя смисъл", защото централа с такова оборудване може да бъде построена само от руснаци. “Имайки предвид, че има санкции върху Русия, този проект няма никакво бъдеще. Това оборудване не може да бъде използвано в България, защото няма кой да построи централа с руско оборудване”, обясни Добрев.

Той обясни, че в Украйна имат построена централа, а трети и четвърти блок са завършени на 80%. “Единственото, което им липсва, са двата реактора, четирите парогенератора, и циркулационните помпи, които ние имаме. Ние се явяваме единственият продавач на света на оборудването, от което украинците имат нужда, и обратното - те са единствения купувач на света на оборудването, което ние имаме и не можем да използваме", обясни депутатът от ГЕРБ.

Проекторешението на ГЕРБ предвижда министърът на енергетиката да проведе преговори за продажба на оборудването, но на цена, не по-ниска от 1.2 млрд. лв.

“Нашето предложение няма връзка с евентуалното посещение на Зеленски в България”, отбеляза Добрев./БГНЕС