Добре Митрев: РСМ да признае българите, иначе няма решение

Докато РС Македония не признае, че на нейна територия живеят и българи, отношенията ни винаги ще бъдат такива, каквито са в момента. Това заяви пред БГНЕС Добре Митрев, председател на Сдружението за Македонско-българско приятелство.

Той обясни, защо основното искане на нашите сънародници в РСМ е да бъдат включени в Конституцията на страната.

„Това е най-голямото ни искане, защото само така ще придобием гражданските права, с които разполагат всички останали народности в РСМ“, каза Митрев.

Ако това стане, тогава българите ще имат достъп до най-елементарните права, които всяка държава членка на ЕС е осигурила – от право на безплатно образование до работа в институциите.

„Нека македонските власти кажат колко българи са приети държавна поръчка в университетите? Нека кажат колко българи са назначени на държавна служба? Има албанци, роми, турци и власи. Всички се ползват от тези права без нас, българите“, добави Митрев.

Той подчерта, че тежкото положение на нашите сънародници в РСМ не е от днес.

„Езикът на омразата срещу българите и спрямо България продължава и всички ние, които живеем там, го чувстваме и преживяваме трудно. Но той се засили особено много през последната година“, каза Митрев и добави:

„Учуден съм как може да съществува такава голяма омраза в хората. Не мислех, че някой човек може да мрази толкова много“.

Друг проблем, според него е, че всичко, което България прави не се приема добронамерено в РСМ, защото съществува мнението, че всичко това е направено с някакъв умисъл.

Добре Митрев е оптимист и се надява проблемите между нашите две страни да се решат в близко бъдеще. /БГНЕС