Добре дошли в "Кло Люсе" или къщата музей на Леонардо да Винчи

Долината на френските крале предлага необятна комбинация от красиви пейзажи, богати лозови насаждения, спретнати къщи, мрежа от криволичещи безупречно гладки улици, използвани предимно от велосипедисти, и разбира се замъци! В долината на река Лоара те са десетки, а всеки от тях крие интересни исторически факти и любопитни истории.

В Амбоаз освен великолепен замък, още едно място привлича туристи от цялата страна и от света. Това е „Кло Люсе” – имението, в което знаменития майстор от епохата на Ренесанса Леонардо да Винчи прекарва последните години от живота си, разказва репортер на БГНЕС.

Имението „Кло Люсе” „оцветява” един от склоновете на Амбоаз, само на няколкостотин метра под двореца и централната туристическа улица. Кралският дворец и по-малкият замък казват, че са свързани с подземен тунел.

Днес „Кло Люсе” е рай за любопитни пътешественици от целия свят, където могат буквално да се докоснат до модели на изобретения на самия флорентински майстор.

Леонардо да Винчи е бил гост на френския крал Франсоа I през последните три години от живота си преди смъртта си в Амбоаз през 1519 година.

Разходката в музея започва от покоите на Леонардо и води към ателието, където е работил. Изложени са негови дневници, записки, чертежи и картини, има и много пособия, с които е извършвал измервания и проучвания.

Видео инсталации и 3D изображения ще ви върнат назад във времето, когато Леонардо е бил на 64 години. Тогава той приема поканата на младия Франсоа I, известен като "Кралят Слънце от XVI век".

В Амбоаз Леонардо донася със себе си три от любимите си картини, сред които и Мона Лиза – всички те днес красят Лувъра в Париж. Именно копие на Джокондата следи с поглед всичко, случващо се в трапезарията.

Друга любопитна подробности е, че по време на трите си години във френския град на брега на Лоара, Леонардо организира разточителни партита за двора и работил за създаването на идеален град за Франсоа I в близкия Роморонтан – един от многото нереализирани проекти.

След обиколката на къщата-музей идва ред на най-интересното, което „Кло Люсе” предлага – градината и паркът. Тук всеки посетител може да се докосне до изобретенията на Леонардо, децата имат възможност да влязат и управляват бронираната кола, която според историята е прадядото на танка.

Въздушният винт, послужил като концепция за съвременния хеликоптер, заема централно място в двора на имението и е притегателен център за децата.

В двора са показани макети в реални размери на картечницата, на парашута на да Винчи и още много други изобретения на италианеца от 15-ти век. /БГНЕС