До момента 100 хил. лв. са събрани за храм „Св. Вмчк. Мина“, проведоха и търг с картина за Левски

В двора на старинния храм „Св. Вмчк. Мина“ в столичния район „Слатина“ се проведе честване по случай 186 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски, предаде репортер на БГНЕС.


„Има свидетелства и доста сигурно е, че самият Апостол се е крил тук по време на пребиваването си в Софийската околия, когато е работил по Революционния комитет и всъщност това е едно от малкото места, които пазят спомена за него“, каза пред БГНЕС кметът на район „Слатина“ Георги Илиев.


На събитието се провежда и търг за картина с лика на Дякона, дело на известния в социалните мрежи артист No Name, известен също и като Човека без име.

„Този търг е продължение на голямата ни кампания за събиране на средства за възстановяване на храма. Радвам се, че имаме вече разрешение от Института за паметници на културата. Това е прекрасно, защото всъщност вече можем да вървим напред“, заяви районният кмет.

Илиев подчерта, че Левски е начертал един много светъл път пред нас – на себеотрицанието. „Той отрича себе си и дори когато са го питали „сега, ако освободим България, ти какво ще станеш – цар, министър-председател“, не, той е казвал „ако оцелея, ще отида да се боря за свободата на други народи“, т.е. той е символът на себеотрицанието“, добави кметът на район „Слатина“.


Ако днес Апостола на свободата беше сред нас, според Илиев, той щеше да ни призове да се обединим, както го е правил, когато е бил жив, че няма разлика дали сме българи, турци, цигани, евреи – всички сме едно, един народ сме и трябва да живеем заедно и обединени.

Според него и днес има хора, които следват делото на Левски. „Иначе нямаше да имаме държава и нямаше да има желание у хората да се занимават с обществено-полезна дейност. Аз лично вярвам, че неговото дело трябва да стои като фар, далечен, който да ни зове да вървим по неговите стъпки“, каза още той.

Кметът на район „Слатина“ призова: „Обичайте родината си, помнете заветите на Левски и работете не само за себе си, а и за общото благо.“

Илиев посочи, че трябва понякога да се замисляме, че с действията си може би нараняваме другите, и да бъдем по-внимателни, смирени, защото един от големите добродетели е именно смирението, както и да се обичаме.

Любен Вуков, председател на „Сдружение за Слатина“, разказа пред БГНЕС, че самият Апостол се е крил тук, преобличал се е като млекар и един вид храмът е бил като център за неговата дейност. „Винаги като съм тук настръхвам и сега е така. Надявам се, че ще успее да възстановим тази светиня, остава ни малко до проекта“, съобщи той.

До момента събраната сума за възстановяване на храма е около 100 хил. лв. „Дори да не успеем цялостно, особено отвътре да се реновира, ще започнем отвън – дренаж, покрив и неща, за които ще стигнат парите, но се надяваме да се включат доста хора, така че би трябвало да успеем“, изрази надежда Вуков.

Той посочи, че картината с лика на Левски, обявена на търг, е много красива и може да зарадва някой за една благородна кауза и парите да отидат за храма.

Вуков призова: „Замислете се. Крайно време е да бъдем по-истински. Крайно време е да не мислим само за себе си.“

Актьорът и общински съветник Веселин Калановски се превъплъти в образа на Апостола и изнесе монолог, който насълзи очите на публиката. /БГНЕС