До месеци Министерството на транспорта обявява поръчки за нов подвижен състав на БДЖ

До края на годината или в началото на следващата Министерството на транспорта ще обяви обществени поръчки за нов подвижен състав на БДЖ. Това става ясно от думи на министъра на транспорта Христо Алексиев, предаде репортер на БГНЕС.

През септември т.г. със свои заповеди министърът е възложил създаването на четири ресорни комисии, които да подготвят документацията за възлагане на обществените поръчки. Очаква се поръчките да включват доставка и поддръжка на минимум 7 бр. двуетажни мотрисни влака, 35 едноетажни електрически мотрисни влака, 20 бр. пуш-пул влакови състава, и 18 електрически батерийни маневрени локомотиви.

В периода от юли до август т.г. в министерството е бил извършен анализ на постъпилите в рамките на пазарните консултации предложения от компаниите. Проследен е и опита при подобни поръчки в страни от Европа – Полша, Чехия, Словакия, и др., с цел членовете на комисиите да придобият опит при изготвянето на обществените поръчки.

Очаква се до края на юни догодина, когато са крайните срокове за отчитане на резултатите от обществените поръчки, да има избран изпълнител, сключени договори, и конкретна дата за доставките на новия подвижен състав на БДЖ. /БГНЕС

Тагове: