До края на октомври нови преговори България-РСМ

Нов кръг преговори между външните министерства на България и РС Македония се очаква до края на октомври. Това обяви външният министър Светлан Стоев, предаде репортер на БГНЕС.

По време на преговорите, които ще са четвърти поред, ще бъде обсъден т.нар. Протокол 5+1, за който обяви президентът Румен Радев в Словения.

В случай че бъде постигнато съгласие, протоколът ще бъде представен в Министерските съвет и ще бъде подписан от двамата първи дипломати.

Очаква се също така заседание на Смесената комисия по историческите въпроси. То трябва да се проведе на 17 октомври след изборите в РСМ. /БГНЕС

БГНЕС припомня, че на срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която се проведе на 6 октомври в Бърдо, държавният глава посочи също така, че страната ни нито налага вето на европейската интеграция на РСМ, нито стопира този процес, но очаква от своите европейски партньори да се уважават основните, фундаментални европейски принципи и интересите на всяка държава член на Европейския съюз.
„Очакваме да спре този процес на дебългаризация, да се изкорени езикът на омразата, превратното тълкуване и представяне на България в учебници, музеи, на паметници, включително и в публичното говорене на представители на официални институции, както и в държавната политика. Тогава нашият народ и нашето общество ще са готови да кажат "Да" на започване на преговори“, заяви Румен Радев. Президентът отново изрази позицията на страната ни, която очаква правнообвързващи документи от страна на Република Северна Македония за този процес, защото българският народ е с много изострена и непреходна чувствителност по тези проблеми.
Президентът посочи, че страната ни е отворена за диалог по откритите въпроси и работи за подписването на двустранен протокол с Република Северна Македония, който се очаква да бъде завършен и представен в началото на ноември. „Трябва да анализираме този протокол и ще го подпишем, ако сме доволни от резултатите, защото трябва да съпоставим резултатите от протокола с Националната рамкова позиция, приета от българския парламент“, посочи Румен Радев. Държавният глава отново подчерта, че най-важен в този диалог е въпросът за уважението на правата на българите в РСМ. България очаква не нови обещания и декларации от страна на югозападната ни съседка, а правнообвързващи гаранции, включително изменение на Конституцията на РСМ и включване на българите сред държавотворните народи, изброени в нейния преамбюл.
„Нуждаем се от реални и обективни резултати от продължаващото преброяване в Северна Македония, без да бъдат притискани хората да изразят своята национална идентичност. Нуждаем се от признание на историческата истина. И ако всичко това е изпълнено, имаме нужда от следващата гаранция от страна ЕС – пътната карта, която да бъде включена в преговорния процес и преговорната рамка за РСМ“, подчерта президентът. Румен Радев добави, че страната ни очаква да получим гаранции от Европейския съюз в рамките на самия процес на разширяване.
Президентът напомни също така, че всяка европейска страна е преминала през своя катарзис и този процес е бил особено болезнен в страните от постсъветското пространство в Централна и Източна Европа. Българското общество също още лекува раните, нанесени от тоталитарния режим в кампанията за насилствена смяна на имената на българските турци. Затова страните, които кандидатстват днес да бъдат член на европейското семейство, не могат да подминат този процес на катарзис. Няма как да го подмине и РСМ, заяви президентът.
Румен Радев призова колегата си от РСМ президента Стево Пендаровски, както и премиера Зоран Заев, за исторически решения, смели действия, скъсване окончателно с идеологемите от тоталитарното минало, с македонизма, изграден на омразата към България, които да отворят най-сетне перспективата на нашите братя от РСМ към пълноправно членство в ЕС. /БГНЕС