До 10 000 фенове на Игрите в Токио

До 10 000 фенове ще бъдат допускани на състезания от Олимпийските игри в Токио, съобщиха организаторите, предупреждавайки, че надпреварата може да премине при закрити врати, ако има бум на заразени.

Решението, само седмици преди откриващата церемония, слага край на месеци спекулации относно това дали зрителите ще бъдат допуснати на отложената заради пандемията Олимпиада. През март стана ясно, че няма да има чуждестранни привърженици. „Предвид правителствените рестрикции върху обществени събития, ограничението за зрители на Олимпийските игри ще бъде 50% от капацитета на стадиона, до максимум 10 000 души на всички съоръжения“, съобщиха организаторите в свое изявление.

Президентът на Токио 2020 Сейко Хашимото в разговор с шефа на МОК Томас Бах.

Решението относно броя зрители на Параолимпиадата ще бъде отложено за 16 юли, седмица преди откриващата церемония на Игрите в Токио. И организаторите оставиха възможността за промяна на решението, ако вирусът отново стане причина за скок на случаите. „Ако има драматична промяна в ситуацията с инфекциите, вероятно ще трябва да обсъдим опцията за довършване на форума без публика“, каза губернаторът на японската столица Юрико Койке.

Главни медицински експерти, включително топ съветниците на правителството, заявиха, че провеждането на Игрите при закрити врати ще бъде „идеално“ от здравна гледна точка. Те се опасяват, че големите тълпи от фенове могат да доведат до нов бум на заразени в страна, която все още не е ваксинирала достатъчно голям брой от населението си. Решението бе обявено след петдневни разговори между организаторите на Токио 2020 и ръководни лица от японското правителство, правителството на Токио, Международния олимпийски комитет (МОК) и Международния параолимпийски комитет (МПК).

Говорейки преди срещата, шефът на МОК Томас Бах каза, че е „абсолютно сигурен, че ще бъде решение, което да предпази максимално японския народ и всички участници“. Ваксинацията в Япония се ускори в последните няколко дни, като вече 6.5% от местното население е напълно ваксинирано. Бах сподели, че „над“ 80% от хората в олимпийското село ще бъдат имунизирани. На атлетите няма да им бъде позволено да контактуват с други хора, като рискуват да бъдат отстранени от Игрите, ако нарушат правилата, включващи носенето на маски и всекидневното тестване.

В събота член на олимпийския тим на Уганда тества положително при пристигането си в Япония. Според информациите, делегацията е била напълно ваксинирана и е трябвало да тества отрицателно преди да пътува до страната. /БГНЕС