Днес празнуваме с коктейла Dark 'n Stormy

9 юни е международен ден на коктейла Dark 'n Stormy ("мрачно и бурно"). Коктейлът е защитен от производителя на ром Goslings, базиран на Бермудските острови, съобщава сайтът nationalday.com.


Произходът на коктейла може да се проследи до Бермудския триъгълник през 20-те години на миналия век. Историята разказва, че британските моряци са приготвяли джинджифилова бира в домашни условия, за да лекуват морска болест. Група непокорни моряци се поддали на пиратския си дух и добавили ром Gosling's към джинджифила, както и резен лайм, вероятно за да се предпазят от скорбут.

Името му произлиза от цветовете на коктейлите, които рибарите описват като буреносни облаци над морето, които правят плаването опасно.

Оттогава коктейлът се предлага в много барове по света, тъй като е отличен начин да се разхладите под жаркото лятно слънце.

Според рецептата, собственост на Goslings, са необходими 3/4 чаша джинджифилова бира Gosling's, лед, 1 шот тъмен ром Gosling's, с характерния черен тюлен върху етикета, и резен лайм за украса.

Спори се и дали ромът трябва да плува върху джинджифиловата бира, или да бъде смесен с нея. Истината е, че и в двата случая няма никакво значение, тъй като напитката е предназначена за разбъркване със сламка. Въпреки това не се препоръчва да повдигате този въпрос пред пуритански настроени бармани, тъй като те може да реагират лошо. / БГНЕС