Днес гласуват дали Урсула фон дер Лайен ще стане председател на ЕК

Кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия ще бъде гласувана от Европейския парламент днес, пише Евронюз.

В навечерието на вота германката направи редица обещания, опитвайки да спечели подкрепата на групата на социалистите и групата на зелените.

Фон дер Лайен обеща справедлива минимална заплата за работниците в Европейския съюз и по-високи данъци за технологичните гиганти. За да се хареса на зелените, германката каза, че ще работи въглеродните емисии на ЕС да бъдат съкратени до 2030 г. не с 40 процента спрямо 1990 г., както предвиждат досегашните планове, а с 55 процента.

Двете най-големи парламентарни групи в ЕП не са доволни, след като техните кандидати Манфред Вебер и Франс Тимерманс бяха отхвърлени от лидерите на 28-те.

Все пак се очаква 182-та евродепутати на Европейската народна партия да подкрепят Урсула фон дер Лайен. Тя се бори за 153-те депутати на социалистите от ПЕС и 108-те на либералите от Обнови Европа.

Европейският парламент има 751 депутати, но в момента са с четирима по-малко, което означава, че Урсула фон дер Лайен се нуждае от 374 гласа, за да стане председател на Европейската комисия.

Каква подкрепа ще получи може да усложни работата й като ръководител на търговските споразумения, които сключва общността, икономическата и климатична политика на съюза от над 500 милиона европейци, както и антитръстовите правила, които регулират работата на технологичните гиганти.

Ако Урсула фон дер Лайен спечели поста с гласове на крайнодесните, националистите от Източна Европа или британските евродепутати, легитимността й като силен лидер на ЕК може да бъде компрометирана.

Ако евродепутатите отхвърлят Урсула фон дер Лайен, това ще е пореден удар срещу Общността, която напоследък се изправи пред дълговата криза в Еврозоната, решението на Великобритания да напусне ЕС и засилването на позициите на крайнодесните и евроскептичните партии.

Отхвърляне на Урсула фон дер Лайен ще бъде проблем и за 28-те лидери, които стигнаха до нейната кандидатура след 3 дни мъчителни преговори. Те ще трябва да се съберат пак и в рамките на месец да предложат на евродепутатите друга кандидатура.

Изслушването на кандидатката е в 10:00 часа българско време, гласуването на кандидатурат е в 19:00 ч./БГНЕС