Дизайнерски дроги водят до 30% ръст на психозите сред младите у нас

Вече не само информираност е необходима на децата и младежите в борбата срещу наркотичните зависимости, трябва да се променя техният мироглед“. Това каза в интервю за БГНЕС д-р Цветелина Петкова, директор на Столичния превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите. Днес се отбелязва Световния ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици.

„Мотото на Международния ден е „Информирай се!“, - само информираността може да държи далеч от дрогата“, допълни Директорът на Центъра.

От няколко години насам все по-млади хора посягат към дрогата, сочи статистиката на Центъра. „Притеснителното е, че с навлизането на дизайнерските дроги, които са масови от около 10-ина години насам, започват и много сериозни заболявания. Бързо се променя личността на употребяващия, бързо се стига до клиника, има много психози – ръст от 30% от психозите сред младите е в резултат именно на дизайнерските дроги, както и от марихуаната“.

д-р Цветелина Петкова.

Специалистите отчитат и огромен ръст при употребата на алкохол сред младите – децата са много любопитни, инициативни в днешно време, непрекъснато търсят нещо ново, нещо различно, затова когато биват запитани защо употребяват дроги, отговарят: „Исках да опитам“. Така пристрастяванията сред младите се дължат на любопитството, и разбира се, да не би да излязат от групата, от стадото, допълва д-р Петкова./БГНЕС