Динамо Загреб посяга за скалпа на още един гранд, Холанд се изправя срещу Борусия Д

Девет мача от Шампионската лига ще се изиграят днес. Двубоите са с един повече от обикновено. Това е така заради отлагането с един ден на срещата от група А между Глазгоу Рейнджърс и Наполи поради ограничените ресурси на полицията в дните съпътстващи поклонението и погребението на Нейно величество Елизабет II.

Шахтьор Донецк - Селтик и Милан - Динамо Загреб ще открият програмата за деня. Двете срещи започват в 19,45 часа, останалите са от 22,00. Украинците разбиха РБ Лайпциг с 4:1 на старта и ще преследват втора победа. Мачът ще се играе на стадиона във Варшава. Динамо пък хвърли бомбата в първия кръг, след като надви с 1:0 Челси у дома. Въпросът е ще може ли да открадне нещо и от другия разколебан фаворит в групата Милан. Формата, в която се намира тимът от Загреб е отлична. Освен, че взеха скалпа на лондончани, хърватите изглеждат в прекрасна кондиция и побеждават всеки, който им се изпречи. В последните 5 мача жертви станаха Горица (1:0), Риека (3:1), Шибеник (2:1) и Бодьо/Глимт (4:1).

Милан пък спечели само три от последните си 5 мача – срещу Болоня (2:0), Интер (3:2) и Сампдория (1:2). В останалите две срещи те завършиха наравно – мача от ШЛ срещу Залцбург (1:1) и в среща от вътрешното първенство – 0:0 срещу Сасуоло.

През 2000 година съперниците се срещнаха в квалификационен мач за влизане в Шампионска лига. И двата мача протекоха при тотална доминация от страна на Милан, който спечели първо с 3:1, а на реванша с 3:0.

Друг любопитен момент се очаква "Етихад", където един от главните фаворити за краен успех Манчестър Сити посреща Борусия Дортмунд, а норвежкият голмайстор Ерлинг Холанд ще се изправи срещу бившите си съотборници. С екипа на "гражданите" той вече има отбелязани 10 гола в първите 6 кръга, чупейки рекорда във Висшата лига, добави и две попадения за разгромното 4:0 над Севиля на "Рамон Санчес Писхуан".

През 2012-та пак в групите на ШЛ, двата отбора направиха 1:1 на този терен, след което Сити загуби като гост с 0:1. През 2021-а обаче, "гражданите", вече в съвсем друг облик, спечелиха на два пъти с по 2:1.

Друг европейски колос, който показва колебливи изяви от началото на сезона - Ювентус, посреща Бенфика. Португалците са в поразителна серия от 17 победи във всички надпревари, започнала от преди 3 месеца - на 13 май.

Пълна програма от втория кръг на груповата фаза в ШЛ:

Сряда:

Група А:

22:00, Рейнджърс – Наполи

Група Е:

19:45, Милан – Динамо Загреб

22:00, Челси – РБ Залцбург

Група F:

19:45, Шахтьор Донецк – Селтик

22:00, Реал Мадрид – РБ Лайпциг

Група G:

22:00, Копенхаген – Севиля

22:00, Манчестър Сити – Борусия Дортмунд

Група Н:

22:00, Ювентус – Бенфика

22:00, Макаби Хайфа – Пари Сен Жермен. /БГНЕС